06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

“Elkaar de bal toespelen: dát is de sleutel”

Arnold Groot – Directeur

Functie: Directeur
Bedrijf: Beldick Automation

Een issue tussen een manager en zijn baas. Dat was de aanleiding voor Beldick Automation om coach Benno Diederiks in te huren. En omdat dat traject succesvol was, volgde een tweede coachtraject: met het hele managementteam. 

Directeur Arnold Groot: “Het botste tussen mij een één van mijn managers. Hoewel we ongeveer hetzelfde in het leven staan en redelijk vergelijkbare personen zijn, boterde het niet in onze samenwerking. Hij maakte zich vaak zorgen over dingen die buiten zijn verantwoording lagen, en die hij mij nadroeg. Na Benno z’n coachwerk gaat het beter. Ik begrijp nu waar hij vandaan komt en waarom hij zich zorgen maakt over bepaalde zaken. En hij kan beter afstand bewaren en zit beter in zijn rol. Daarvoor was een aantal afzonderlijke en een paar gesprekken samen nodig. Benno zoomde in op wat hem opviel. Hij wees op het nut van ‘situational leadership’, wat in deze context goed viel.”

Werkbaar advies
Wat Groot zeer waardeert aan de aanpak van Benno is dat hij probeert om tot mensen door te dringen. Hij vraagt door, stelt een diagnose, combineert dat met een aanpak en geeft een werkbaar advies. Reden om ook een aantal sessies met het hele managementteam (vier personen + Groot) in te boeken.

Aha-erlebnis
Doel van dát traject: het verbeteren van de samenwerking binnen het team. Groot: “Sommigen waren zich niet voldoende bewust van hun rol in het team. De parallel uit de voetbalwereld gaf verheldering: de salesman is de aanvaller, de technisch/inhoudelijke man is de doelman, en dan zijn er nog twee spelers in het middenveld. Dit schema op het bord bracht iedereen een aha-erlebnis. Daardoor begrepen iedereen beter wat hun collega’s nodig hebben en wat zij van hen verwachten. Resultaat: zaken vallen nu beter op hun plaats. Zoals het tijdig doorgeven van de juiste informatie aan elkaar. En: snappen wat de uitdagingen zijn waar de ánder voor staat. Elkaar de bal toespelen. Dat bleek de sleutel.”

Evaluatiesessies
Benno introduceerde een aantal modellen, zoals de gedragsstijlen van Leary en de teamrollen van Belbin. Groot: “Er was te weinig tijd om dat allemaal echt binnen te laten komen, maar er volgen gelukkig nog twee evaluatiesessies.”