06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 12: Autonoom denken en handelen

Autonoom denken en handelen is ontzettend krachtig. Je neemt dan als het ware verantwoordelijkheid voor wat je doet en denkt. Om goed autonoom te denken is het wel belangrijk dat je weet waarover je het hebt. Daarom zul je je ook meer verdiepen in onderwerpen om tot een gedegen keuze te maken wat betreft het gedrag dat je gaat uitvoeren. Dit brengt je uiteindelijk verder, want kennis is macht. Om ervoor te zorgen dat jij autonoom denkt heb ik vijf handige tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: Luister naar anderen en bepaal dan wat jij vindt.

Natuurlijk mag je direct je mening vormen, maar voor echt autonoom handelen informeer je je over het onderwerp voordat je jouw eigen mening vormt. Hiervoor mag je natuurlijk naar andere mensen en hun visie over het onderwerp luisteren. Wellicht hebben hun argumenten waarde of zijn ze juist waardeloos. Door dit te weten kun je een duidelijke mening vormen over bepaald gedrag of acties die nodig zijn in je leven of op je werk.

Tip 2: Verdiep je in een onderwerp voordat je de mening van een ander overneemt.

Natuurlijk is het heel aantrekkelijk om snel de mening van je leidinggevende of die ene populaire collega over te nemen als je naar iedereen hebt geluisterd. Maar dat is natuurlijk niet de enige manier om informatie over een onderwerp te achterhalen. Daarbij is het altijd handig om je in een onderwerp te verdiepen, lees bijvoorbeeld onderzoeken of boeken van experts over het onderwerp, zodat je zelf kunt nagaan of je het eens bent met een argument van je baas of collega of niet. Als dat niet zo is kun je dit ook beter aangeven, omdat je kennis van zaken hebt.

Tip 3: Neem verantwoordelijkheid als het een keer misgaat.

Autonoom denken en handelen gaan hand in hand, maar zoals alles in het leven kan het misgaan. Het is belangrijk om dan ook hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Jij had een goed idee, je wist hoe je het wilde uitvoeren en het ging mis. Door aan te geven dat het inderdaad niet ging zoals jij gepland had dwing je jezelf om tot een oplossing te komen. Je dwingt jezelf om jezelf te verbeteren, om de situatie te verbeteren of recht te zetten en hiermee maak je eigenlijk een groeispurt.

Tip 4: Doe wat goed is voor jou.

Natuurlijk kun je overwerken. Natuurlijk kun je vijf dagen in de week werken net als iedereen, maar hoe autonoom is dat? Je autonoom gedragen betekent dat je doet wat goed is voor jou en eventueel je familie. Het begint uiteindelijk bij goed zijn voor jezelf, want als je dat niet doet kun je last krijgen van klachten. Als het voor jou beter werkt om 4 dagen per week te werken, of juist om om 8 uur ’s ochtends te beginnen met werken zodat je om 4 uur klaar bent dan is dat een manier om autonoom te handelen.

Tip 5: Probeer eens iets nieuws uit.

Wanneer moet je nu helemaal op jezelf terugvallen? Juist als je iets doet wat je nog nooit hebt gedaan, of als je iets voor het eerst helemaal alleen doet. Door iets te doen wat je nog niet eerder hebt gedaan leer je op jezelf te vertrouwen en dat helpt autonoom denken en handelen.