06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 13: Aanpassingsvermogen

aanpassingsvermogenJe kunnen aanpassen is ontzettend belangrijk in deze maatschappij. Er zijn ontzettend veel ontwikkelingen en in welk vakgebied je ook werkt er zijn altijd veranderingen en wie meeverandert wordt hierdoor succesvoller dan mensen die moeite hebben om zich aan te passen aan die verandering. Door de verandering kom je namelijk telkens nieuwe problemen tegen en hiervoor heb je nieuwe oplossingen nodig.

Om ervoor te zorgen dat jij voldoende aanpassingsvermogen hebt om onbekende problemen op te lossen heb ik vijf handige tips voor je op een rij gezet:

Tip 1: Blijf positief denken

De manier waarop je denkt heeft veel invloed op of jij je gaat aanpassen aan een situatie of niet. Wanneer je een negatieve gedachtegang hebt is de kans groot dat je nukkig wil blijven bij het bekende en dus bij de oude situatie. Alleen de naam oude situatie zegt het al. Die is er niet meer want er is een nieuwe situatie. Door positief te blijven over de nieuwe situatie en de mogelijkheden die het biedt pas je jezelf al sneller aan.

Tip 2: Accepteer een nieuwe situatie voor wat hij is

De nieuwe situatie is dus niet de oude situatie. Wel kan die nieuwe situatie allerlei angsten en doemscenario’s opwekken. Probeer daarom heel feitelijk te kijken naar de nieuwe situatie en accepteer deze voor wat hij is. Door heel feitelijk naar een situatie te kijken verplaats je de angst en doemscenario’s naar de achtergrond en heb je meer ruimte om kansen te zien.

Tip 3: Bekijk een probleem vanuit een andere hoek

Soms kun je door je eigen overtuigingen en gedachtegang helemaal vastlopen in een nieuwe situatie. Probeer die situatie of het probleem dan eens vanuit een andere hoek te bekijken. Hoe zou je de situatie bijvoorbeeld vinden als klant in plaats van eigenaar/medewerker? Hoe zou je de situatie vinden als je in de schoenen stond van een van je collega’s of concurrenten? Door problemen vanuit een andere hoek te bekijken kun je ook inzichten krijgen die je helpen met de oplossing die voor jou werkt.

Tip 4: Bedenk wat je wil veranderen wat je dagelijks kunt doen

Als je dan een oplossing hebt voor de nieuwe situatie is het belangrijk om die te kunnen toepassen en soms gaat het om nieuw gedrag aanleren en gedrag is iets wat je dagelijks, of bijna dagelijks, doet. Wat kun je dus regelmatig doen om je aan te passen aan de nieuwe situatie?

Tip 5: Houd een nieuw gedrag of taak 30 dagen vol

Je blijven aanpassen aan een nieuwe situatie kost soms wat wilskracht. Nieuw gedrag, zoals elke dag een bepaalde taak uitvoeren, is niet altijd makkelijk. Door jezelf uit te dagen om iets minimaal 30 dagen te doen maak je een gewoonte. Je past jezelf echt aan in gedrag. Na die 30 dagen is wat je hebt moeten aanpassen automatisme geworden.