06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 14: Een ander denkpatroon

Soms zit je helemaal vastgeroest in een bepaald denkpatroon. Vooral wanneer je merkt dat je jezelf frustreert kan het heel handig zijn om je denkpatroon eens onder de loep te nemen en te veranderen. Om je te helpen met het onder de loep nemen van je denkpatroon en het veranderen van je denkpatroon heb ik voor deze week vijf handige tips op een rij gezet.

Tip 1: Doe iets wat je nooit eerder hebt gedaan

Door iets nieuws te doen dwing je jouw geest om met een open blik naar je nieuwe uitdaging te kijken. Hierdoor kun je al anders gaan denken dan je normaalgesproken doet omdat je iets doet wat je normaalgesproken nooit doet. De nieuwe oplossingen die je dan moet bedenken kunnen je onderbewuste ook aan het denken zetten over de activiteiten die je normaalgesproken uitvoert. Zo kun je opeens veel creatiever naar je werk gaan kijken dan je tot dat moment deed.

Tip 2: Verander je schema

Heb je altijd een vast schema op je werk? Je begint met de mail, dan ga je X doen en dan dat? Elke dag is eigenlijk hetzelfde en je leeft op de automatische piloot. Net zoals bij sporten is variatie ook belangrijk voor je denkpatronen. Gooi daarom je schema om de zoveel tijd om. Begin met klus X en ga daarna pas je e-mail lezen. Schrijf je schema eens op en gooi de volgorde radicaal om. Wie weet wat voor parels er verborgen zitten in je denkpatronen als je je werkpatroon verandert.

Tip 3: Neem een risico

Risico’s nemen is ontzettend spannend, maar juist om de voor en nadelen goed tegen elkaar af te wegen is extra denkwerk nodig. Door af en toe iets te doen wat je ontzettend spannend vindt zorg je ervoor dat je blijft nadenken over waar je eigenlijk mee bezig bent. Hierdoor moet je wel vaste denkpatronen loslaten, omdat juist dat ervoor kan zorgen dat het nemen van het risico niet goed uitpakt.

Tip 4: Blijf naar je toekomst kijken

Vastgeroest in je denkpatronen kun je ook vastgeroest zijn met een blik op je verleden. Je kijkt altijd terug naar wat er ooit is gebeurd wat verklaart hoe je nu bent gekomen op het punt waarop je bent, maar verder komen lukt je niet. Het is altijd leuk om te weten waar een probleem vandaan is gekomen, maar dan moet je ook de vertaalslag maken naar je toekomst vormen naar hoe jij die zakelijk wilt zien. Sta daarom af en toe even stil bij wat je wilt bereiken. Wat wil jij bijvoorbeeld dit kwartaal bereiken op zakelijk gebied? Welke doelen stel jij voor jezelf die je binnen 1 of 3 jaar wilt halen?

Tip 5: Wat heb je altijd al eens willen doen, maar doe je niet?

Heb je altijd al een droom gehad voor het maken van een reis of het schrijven van een boek? Wat houdt je tegen? Waarschijnlijk een vast denkpatroon met een vast doe patroon. Door een uurtje per dag aan je eigen (stiekeme) doelen te besteden dwing je jezelf om ook echt voor jezelf te kiezen. Dat uur doe je bijvoorbeeld onderzoek hoe je met jouw budget die grote reis kunt maken of ga je bezig met de eerste pagina’s van je eigen boek.