06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 15: Keuzeruimte maken

keuzemogelijkheden

Hoeveel invloed heb jij op je levenspad? Hoeveel keuze heb jij om je comeback te maken? De antwoorden op deze vragen worden vooral beantwoord door jouw overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert. Dit is iets subjectiefs. Uiteindelijk kun je elke dag de keuze maken om iets anders aan te pakken dan normaal wat grote gevolgen kan hebben. Om je comeback te maken is het belangrijk om jezelf die vrijheid te gunnen. Daarom heb ik vijf tips voor je die jouw keuzeruimte vergroten.

Tip 1: Bepaal hoeveel mogelijkheden je wilt hebben

Je kunt denken dat je maar 1 mogelijkheid hebt om je doelen te behalen. Dit is eigenlijk heel erg spannend omdat je dan kunt denken dat wanneer je die ene mogelijkheid verknalt het bereiken van je doelen onmogelijk is.

Bepaal daarom hoeveel mogelijkheden je wilt hebben om je doelen te behalen. Maak meerdere plannen om je doel te behalen. Als de snelste weg niet lukt, kan de omweg nog wel lukken.

Tip 2: Vind mensen om mee samen te werken

Samenwerken is iets heel normaals voor mensen. Zorg voor een gelijkwaardige relatie wanneer je gaat samenwerken. Om gezamenlijke doelen te bereiken vergroot je jouw creativiteit. Je leert van de ander, de ander leert van jou en je kunt elkaar inspireren.

Door meer creativiteit te ontwikkelen wordt je keuzeruimte ook groter omdat je meer mogelijkheden ziet om je doelen te bereiken.

Tip 3: Ga uit je comfortzone

De keuzes die je kunt maken zijn minder in aantal wanneer jij je altijd comfortabel wilt voelen bij het uitvoeren van die keuzes. Doe daarom regelmatig iets dat uit je comfortzone is. Begin bijvoorbeeld met vloggen of ga naar een karaoke bar. Je zult zien dat het spannende gevoel iets is wat je kunt overwinnen. Hierdoor kun je dit ook steeds vaker doen met je zakelijke doelen.

Tip 4: Kies voor een positieve mindset

Helaas gaat niet altijd alles van een leien dakje. Je kunt je heel erg focussen op wat er allemaal niet goed gaat en waarom keuzes altijd verkeerd uitvallen, maar wanneer je kiest om je te focussen op de positieve kanten zul je zien dat je ook meer positieve resultaten krijgt.

Om jezelf bewuster te maken van positieve kanten kun je elke dag 3 zaken opschrijven die goed zijn geweest of een goed gevolg hebben gehad. Hierdoor verleg je jouw focus eenvoudiger.

Tip 5: Blijf kiezen

Er kan een moment komen waarin je alles op de automatische piloot doet. Je maakt dan eigenlijk geen beslissingen meer. Let op! Je maakt namelijk altijd een onbewuste beslissing. Wanneer je automatisch overwerkt, omdat het werk nu eenmaal gedaan moet worden kies je onderbewust voor minder tijd met je gezin. Blijf daarom altijd bewust van de keuzes die je maakt. Als ik dit doe, wat voor mogelijkheid laat ik dan liggen? Stel jezelf die vraag om te zien of je het eens bent met je onderbewuste beslissing.