06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 16: Jezelf motiveren

jezelf motiveren

Om je comeback te maken is het nodig om jezelf te motiveren. Afhankelijk van de doelen die je hebt kan het eenvoudig zijn om je motivatie te vinden of heel lastig zijn om jezelf te motiveren om uit bed te stappen en om iets van je dag te maken.

Je hebt intrinsieke en extrinsieke motivatie. Deze week krijg je vijf tips om te werken aan je motivatie om je intrinsieke motivatie te vinden en de extrinsieke motivatie die je intrinsieke motivatie aanraakt zodat ook die motivatie voldoende is om je comeback te maken.

Tip 1: Vraag je af waarom je dit doet

De eerste tip helpt je om na te gaan of je een intrinsieke motivatie hebt voor je comeback doel of een extrinsieke motivatie.

Doe je iets omdat je het leuk vindt? Of doe je iets omdat je geld nodig hebt, meer tijd met je gezin wilt doorbrengen.

Met deze vraag kom je erachter of het een intrinsieke motivatie is of een extrinsieke motivatie. Bij een extrinsieke motivatie is het belangrijk om alle andere tips ook door te nemen.

Tip 2: Maak een lijst van de voordelen

Vooral als je eigenlijk niet helemaal weet waarom je iets doet. Maak dan een lijst van de voordelen van de reis naar je doel en het behalen van je doel. Door deze lijst kun je zien welke voordelen er zijn en er kan een motiverend voordeel tussen zitten dat ervoor zorgt dat je je realiseert dat er wél een intrinsieke motivatie is.

Tip 3: Verdeel je doel onder in subdoelen

Soms kan een doel zo groot zijn dat de eerste stap zetten futiel lijkt, want je moet nog zo ontzettend veel stappen zetten. Het is niet voor niets zo dat niet de hele Nederlandse bevolking het Pieterpad afloopt, maar dat slechts een klein deel “gek genoeg” is om dit te doen.

Door je doel te onderverdelen in subdoelen wordt het zetten van de stap al een stuk eenvoudiger. Elke dag een half uurtje wandelen is ook eerder iets waaraan je begint dan het Pieterpad bewandelen.

Tip 4: Bepaal wat je leert van falen

Doelen halen is helaas niet een rechtlijnig iets. Het gaat met ups en downs. Je zult tegenslagen krijgen of fouten maken en dat kan ontzettend demotiverend te werken.

Door juist naar deze momenten te kijken als leermomenten kun je jezelf weer sneller motiveren om door te gaan. Ga daarom altijd na wat je leert van zo’n moment. Het is kennis om mee te nemen naar het volgende vergelijkbare moment.

Tip 5: Beloon jezelf

Het is in calvinistisch Nederland heel normaal om alleen het behalen van succes te zien als een moment dat je mag belonen. Alleen het halen van je diploma wordt bijvoorbeeld beloond in je schoolcarriére, terwijl je ook best het overgaan naar een volgend leerjaar. Het halen van goede cijfers op proefwerken ook beloond mag worden.

Beloon jezelf dan ook tussendoor. Het halen van een subdoel is iets om te vieren. Het afsluiten van een probleem of lastige periode is iets om te vieren. Door elk succesje, hoe klein dan ook, te gebruiken voor een beloning wordt het steeds eenvoudiger om jezelf gemotiveerd te houden voor het volgende succes.