06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 17: Veerkracht vinden

Na een ingrijpende verandering kun je een tijde op apegapen liggen. Een ingrijpende verandering zorgt ook voor ingrijpende emoties die ingrijpen in je werkende en privéleven. Om je uit die grip los te trekken is veerkracht nodig. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je veerkracht te vinden en om zo weer je comeback na de ingrijpende verandering te maken.

Hier heb ik de vijf beste tips voor je op een rij gezet om je veerkracht te vinden en te versterken.

Tip 1: Reageer bewust

Bij een ingrijpende gebeurtenis krijg je ook ingrijpende emoties en die emoties sturen vaak ons gedrag. Probeer daar even afstand van te nemen. Haal een paar keer diep adem en rationaliseer voor jezelf wat er gebeurt en wat voor de langere termijn de beste reactie is.

Door bewust te reageren voorkom je extra schade wat door de ingrijpende gebeurtenis kan ontstaan.

Tip 2: Ga na wat je een volgende keer kunt verbeteren

Een ingrijpende gebeurtenis biedt ook mogelijkheden om te reflecteren. Wat is er nu eigenlijk gebeurt? Hoe reageerde ik op het gebeuren en hoe kan ik dit in de toekomst beter aanpakken?

Was het mogelijk om de ingrijpende gebeurtenis te voorkomen? Was het mogelijk om de gebeurtenis te zien aankomen en om erop te anticiperen?

Door na te gaan wat je de volgende keer kunt doen kan het al een stuk minder eng zijn om de draad weer op te pakken. Dat is weer goed voor je veerkracht.

Tip 3: Probeer het positieve te vinden in je werk

Een ingrijpende gebeurtenis is meestal een negatieve gebeurtenis. Door er op een speelse manier naar te kijken krijg je meer veerkracht. Kijk daarom altijd naar het geluk bij het ongeluk. Door de positieve kanten van de gebeurtenis te bekijken zul je merken dat je met meer energie omgaat met het probleem wat goed is voor je veerkracht.

Tip 4: Geef niet op

Mensen kunnen overal een mening over hebben en dat geldt ook voor jou. Als mensen je proberen te wijzen op problemen die onoverkomelijk lijken, geef dan niet op. Kijk naar de mogelijkheden die er wél zijn en zet daarop in.

Christiano Ronaldo hoorde ook vaak genoeg dat hij te klein was, en nu is hij een van de beste voetballers ter wereld omdat hij werkte aan het punt waar men kritiek op had.

Tip 5: Voel je verbonden met je missie

Vooral als je voor een bedrijf werkt is verbondenheid voelen met je collega’s en het werk dat je doet belangrijk voor meer veerkracht. Het is daarom belangrijk om je verbonden met de missie van het bedrijf te voelen. Controleer daarom wat deze is en hoe jij bijdraagt aan de missie. Over het algemeen helpen bedrijven mensen en wanneer jij weet hoe jou werk die mensen helpt zul je merken dat dit jouw veerkracht opkrikt.