06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 18: Risico nemen

Van niets komt niets, wie niet waagt wie niet wint, niet geschoten is altijd mis. Succes bereiken is vaak risico nemen. Door af en toe uit je comfortzone te gaan en de gok te wagen op iets beters kun je veel in je leven bereiken. Om het lef voor het nemen van risico’s te vergroten heb ik vijf handige tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: Doe elke dag iets nieuws

Om het lef te creëren om risico te nemen is het verstandig om elke dag iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Dit mag nog volledig binnen je comfortzone zijn. Bijvoorbeeld een stekker uit elkaar schroeven en weer in elkaar zetten. Een fietsband plakken. Een stukje hardlopen (als je dat nog nooit hebt gedaan). Een speciale taart bakken, als het maar iets is wat je nog nooit hebt gedaan.

Je zult erachter komen dat het leuk is om nieuwe dingen uit te proberen en dat het niet erg is als iets niet direct lukt.

Tip 2: Ga regelmatig uit je comfortzone

In het verlengde van de vorige tip, ga ook regelmatig uit je comfortzone. Je kunt hiermee klein beginnen door eens naar een Karaoke bar te gaan of door te gaan bloggen.

Uiteindelijk kun je dit groter maken door projecten aan te nemen die je toch spannend vindt of door nieuwe zaken op zakelijk gebied te proberen.

Tip 3: Zet kleine stapjes bij grote risico’s

Wil je een groot risico nemen, zoals voor jezelf beginnen? Dit kun je in 1 keer doen, maar als je dat te spannend vindt en als het mogelijk is om de stap in tussenstapjes te verdelen doe dit dan.

Je kunt bijvoorbeeld eerst parttime gaan werken en als je bedrijfje loopt je parttime baan opzeggen.

Tip 4: Jij beslist, niet je omgeving

Adviezen zijn heel aardig en lief, maar jij maakt uiteindelijk het besluit om een risico te nemen of niet. Als je iets heel graag wilt, maar je omgeving ziet het niet zitten. Laat je daar dan niet door tegenhouden.

Jij bent uiteindelijk toch de persoon die op de blaren moet zitten en niet je omgeving. Dus jij mag het risico ook nemen.

Tip 5: Omring je met steunende mensen

Mensen kunnen je naar beneden trekken of juist steunen. Door je te omringen met mensen die je aanmoedigen, of die de risico’s al genomen hebben, durf je meer dan als je omgeving de hele tijd op je inpraat dat iets niet kan of dat de gevolgen super ernstig zijn.

Omring je daarom met mensen die je steunen en je inspireren om het beste uit jezelf en jouw leven te halen.