06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 19: Groeiscenario maken

Terugkomen op je niveau of op een ander niveau is iets waarvoor je een visie nodig hebt. Het maken van een groeiscenario kan je helpen om de stappen te zetten en bij te sturen wanneer het niet verloopt zoals je had verwacht.

Een groeiscenario helpt je om obstakels in je weg terug te voorspellen en om altijd een plan B te hebben waardoor je niet te snel uit het veld wordt geslagen en je jouw pad, al dan niet met een andere route kunt vervolgen.

Tip 1: Visualiseer het doel waar je naartoe wilt

Als je weet wat je doel is, visualiseer dan dit doel. Visualiseer daarbij wat je nodig hebt om dit doel te bereiken. Welke stappen moet je nemen om jouw doel te bereiken? Welke spullen of mensen heb je nodig om jouw doel te bereiken? Door dit allemaal te visualiseren wordt het tastbaar en kun je sneller stappen zetten om je doel te behalen.

Tip 2: Visualiseer problemen die je kunt tegenkomen op weg naar je doel

Normaal doen we dit liever niet, maar visualiseer ook eens de beren op de weg. Welke problemen kun je tegenaan lopen bij het behalen van je doel? Is het bijvoorbeeld lastig om aan een bepaald onderdeel of voorwerp te komen dat je nodig hebt? Is de specialist van wie je hulp nodig hebt niet in de buurt. Ga na waar je tegenaan kunt lopen tijdens het bereiken van je doel.

Tip 3: Bepaal op welke manieren je de problemen kunt voorkomen

Als je weet welke problemen je kunt tegenkomen weet je dat je extra stappen kunt zetten om die problemen te voorkomen. Spaar iets meer geld als je iets duurs nodig hebt voor het bereiken van je doel. Begin alvast met netwerken om die specialist te bereiken op het moment dat je hem/haar nodig hebt.

Tip 4: Bepaal op welke manieren je de problemen kunt oplossen

Mocht het probleem alsnog voorkomen, bedenk dan ook wat je kunt doen om het probleem op te lossen. Zijn er andere bronnen die je kunt gebruiken voor kennis. Is er een voorwerp dat (bijna) net zo goed werkt als het voorwerp dat je nodig hebt voor het bereiken van het doel?

Wat kun je doen om problemen op te lossen als ze zich aandienen.

Tip 5: Schrijf alles op zodat je het niet hoeft te onthouden

Op momenten van stress, als de problemen zich aandienen of als je die ene stap écht moet zetten, is het soms lastig om logisch te blijven denken en om je te herinneren wat je moet weten.

Schrijf daarom alles op. Je doelen, de stappen die je moet zetten, de problemen die je tegen kunt komen, de stappen om die te voorkomen en de stappen om die recht te zetten.

Als je alles hebt opgeschreven en je komt op een moment waarop je een stap moet zetten of moet rechtzetten en het is stressvol dan pak je het geschrevene er weer bij. Hierdoor hoef je niet alles paraat te hebben in je geheugen, wal al lastig is onder stress. Dan ben je ontzettend blij met die map met stappen.