06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 22: Jezelf opnieuw uitvinden

Mentaal Scoren tips week 22

Ken je dat liedje van The Talking Heads Once in a lifetime? In dat lied bezingt de zanger het gevoel dat je soms kunt krijgen in je leven. Het ene moment zit je op de middelbare school en opeens ben je getrouwd, heb je kinderen en woon je in je eigen huis en dat voelt opeens heel raar. In het geval van het liedje is de zanger eigenlijk wel tevreden met waar hij is en realiseert hij zich dat hij zich gelukkig mag prijzen met zijn prachtige vrouw.

Dat gevoel van: Hoe heb je dat nu voor elkaar gekregen en ben je eigenlijk wel blij met waar je bent?

Vooral als je op het werk het gevoel krijg van: Hoe ben ik hier in vredesnaam terecht gekomen? Kan het tijd zijn om jezelf opnieuw uit te vinden. Misschien ben je blijven hangen in een baan die helemaal niet jouw passie is, maar die even nodig was om financieel onafhankelijk te zijn. Hoe kom je dan weer terug op het niveau waar je wil(de) zijn. Hiervoor heb ik 5 tips voor je opgesteld.

Tip 1: Maak een pas op de plaats

Ook als je wel het gevoel hebt dat het goed gaat zoals het gaat is het goed om hier even stil bij te staan. Hoe gaat het met je kennis? Hoe leuk en geïnspireerd raak je nog door je werk? Controleer of je jezelf verder moet ontwikkelen om in ieder geval de huidige situatie te handhaven.

Tip 2: Onderzoek wat je wilt

Soms heb je vooral het gevoel dat wat je nu hebt niet is wat je wilt, bepaal dan wat het is wat je wél wilt. Of bepaal welke kennis je nodig hebt om je huidige situatie te handhaven. Als dit niet 123 is op te noemen is het tijd om je te oriënteren. Dit kun je doen door elke dag iets nieuws uit te proberen, of door boeken over je interesses te lezen en te gaan netwerken in de kringen waar je eigenlijk wilt zijn.

Tip 3: Bepaal wat je moet doen om de nieuwe jij te bereiken

Als je eenmaal hebt bepaald wat je nu eigenlijk wilt heb je jouw nieuwe jij bepaalt. Nu moet nog wat doen om jezelf écht helemaal opnieuw uit te vinden. Bepaal wat je nog moet leren of welke vaardigheid je onder de knie moet krijgen om je nieuwe doel te behalen.

Tip 4: Leer de nieuwe kennis/vaardigheden

Als je hebt bepaald wat je moet kunnen bij je nieuwe doel is het tijd om actie te ondernemen. Lees het boek met de kennis die je nodig hebt. Volg die workshop om een vaardigheid onder de knie te krijgen. Zoek op het internet naar geschikte boeken, workshops of cursussen en pak die telefoon om je op te geven voor de workshop of cursus.

Tip 5: Zet die stap om de nieuwe jij te bereiken

Je hebt nu een nieuw doel bepaalt en wat je eigenlijk wilt. Het maakt niet uit of dit om een promotie, overplaatsing of zelfs de stap naar zelfstandig ondernemer gaat. Nu je de juiste bagage hebt om de stap te maken is het tijd om de stoute schoenen aan te trekken. Ga naar je manager en vraag om die promotie, ga naar de kvk en schrijf je in, solliciteer op de baan die je eigenlijk wilt hebben.