06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 27: Wendbare medewerker

Wendbaarheid is in de huidige wereld ontzettend belangrijk. Technologie verandert snel en hierdoor verandert ook de manier van werken voor veel mensen. Of je nu in de communicatie zit of een meer technische baan hebt, de wereld staat zeker niet stil. Het is daarom belangrijk om mee te bewegen met de wereld en hiervoor is het belangrijk dat je mentaal wendbaar bent. Daarom 5 tips om je wendbaarheid intact te houden.

Tip 1: Houd nieuws uit je vakgebied in de gaten

Door op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied kun je anticiperen op wat er in de toekomst gaat gebeuren. Is er een nieuwe techniek waarmee jij je werk kunt uitvoeren? Door je hier alvast in te verdiepen gaat dit je een stuk eenvoudiger af als de techniek op jouw werk geïmplementeerd wordt. Misschien word je zelfs de aanjager als je merkt dat je door deze techniek een stuk efficiënter bent.

Tip 2: Denk mee met het bedrijf

De aanjager zijn van een nieuwe techniek in je bedrijf is een voorbeeld van meedenken met je bedrijf. Wanneer je je realiseert dat jij alleen een baan hebt als het goed gaat met het bedrijf is de kans groot dat je gaat meedenken met het bedrijf.

Door een ondernemende mindset te hebben en aan te geven waar productie of diensten verbetert kunnen worden en hoe wordt je een waardevolle medewerker die zeker wendbaar is om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen.

Tip 3: Denk in mogelijkheden

De verleiding is groot om in onmogelijkheden te denken. Bij alle ideeën op je werk kun je de gedachte krijgen van wat er allemaal wel niet mis kan gaan. Als je er vrij snel van overtuigd bent dat een nieuwe aanpak niet gaat werken is het tijd voor omdenken. In plaats van de onmogelijkheden benoemen, moet je daar eens de mogelijkheden tegenover zetten. Het is niet erg om een probleem te zien, zolang je de oplossing ook ziet.

Tip 4: Doe iets creatiefs

Creativiteit is erg belangrijk om wendbaar te zijn. Door een creatieve hobby te hebben, zoals het maken van beeldende kunst, klussen aan een oldtimer, schrijven of wat dan ook zorg je ervoor dat je creatieve verbindingen maakt in je brein. Dit helpt je al met de vorige tip om vooral te denken in mogelijkheden. Door je creativiteit te stimuleren kun je mogelijkheden bedenken die out-of-the-box liggen, maar die juist jou ontzettend waardevol maken.

Tip 5: Laat je niet uit het veld slaan

Natuurlijk kan een creatieve oplossing, of andere gebeurtenissen op het werk, een gevolg hebben die niet prettig is. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Pak je rust om de volgende dag in de rebound te gaan en gun jezelf het reflectie en herstel moment. Uiteindelijk word je daar alleen maar sterker van.

Veerkracht is ook erg belangrijk om een wendbare medewerker te zijn. Herstellen van fouten is daarom erg belangrijk. Gelukkig kan dit met de eerste 4 tips.