06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 31: Presteren verbeteren

Je prestaties verbeteren is erg belangrijk wanneer jij je comeback wilt maken. Je wilt weer terugkomen op je oude niveau en meedraaien met je collega’s. Als je gefrustreerd raakt van het succes van andere mensen om je heen zijn deze tips erg belangrijk om op te volgen, want presteren is niet altijd een kwestie van winnen.

Tip 1: Bepaal met welke mindset je aan het werk bent

Afhankelijk van de doelen die jij jezelf gesteld hebt ga je met een bepaalde mindset aan het werk. Heb je veel last van negatieve zelf-praat dan is dit handig om op te merken. Dit kan namelijk te maken hebben met de manier waarop jij je doelen stelt en dit kan ervoor zorgen dat je minder goed presteert dan je zou willen. Schrijf daarom eens op wat voor gedachten je hebt, zijn ze negatief dan is er werk aan de winkel.

Tip 2: Stop de competitie met een ander

Wil jij graag beter presteren dan een collega of dan een concurrerend bedrijf? Dat is een lastige doelstelling om mee te werken omdat je van de uitkomst erg afhankelijk bent van die andere persoon. Competitiedrang kan je inderdaad verder helpen, maar zorgt ook vaak voor gevoelens van onmacht en onkunde. Dat helpt uiteindelijk helemaal niet om goed te presteren.

Tip 3: Begin je werkdag met een intentie

Hoe jij je wilt voelen of hoe jij wilt werken heeft veel invloed op de prestaties van de dag. Door aan het begin van de dag een intentie te bepalen, zoals: “Vandaag wil ik ontspannen werken.” Kun je veel anders aanpakken dan normaal. Bij elke keuze die je moet maken stel je jezelf de vraag welke optie je dichterbij je intentie brengt. Dit kan ook gaan om intenties zoals:

  • Gefocust werken
  • Persoonlijker werken (in geval van samenwerken of contact met mensen)
  • Netjes werken

Tip 4: Verbeter jezelf

Je komt de quote vast weleens tegen op social media “Be better than yourself yesterday.”. Uiteindelijk kun je alleen met jezelf de competitie aangaan. Bepaal daarom wat je aan jezelf wilt verbeteren en je prestaties volgen vanzelf. Verdiep je in je vaardigheden en wat je nog verder wilt verbeteren of wat je bij je gemiddelde wilt bijtrekken en ontwikkel je met workshops, cursussen of door het lezen van een boek.

Tip 5: Stel een prestatiedoel

Een intentie in combinatie met een prestatiedoel zorgt vaak voor de beste ontwikkeling in je presteren op de lange termijn. Een prestatiedoel gaat eigenlijk net als tip 4 over het verbeteren van jezelf.

Er zijn bijvoorbeeld werkzaamheden die je op een bepaalde manier of met een bepaalde hoeveelheid wilt uitvoeren. Stel je bent een vakkenvuller, dan kan een prestatiedoel zijn om in een half uur een heel schap te vullen. Dit is iets wat je zelf in de hand hebt, mits het niet te druk is in de winkel, en waarbij je niet de competitie met je collega’s aangaat, maar vooral met jezelf.