06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 35: Zelfredzaamheid

Comeback tips week 35

Voor zelfredzaamheid zijn 3 elementen van belang namelijk, je vaardigheden, je besluitvaardigheid en je inschattingsvermogen. Je zelfredzaamheid hangt ook heel erg samen met het geloof in je eigen kunnen.

Dit zijn belangrijke elementen wanneer het jouw tijd is om je comeback te maken. Door in jezelf te geloven verbeter je jouw zelfredzaamheid waardoor je sneller op het niveau bent waar je wilt zijn en dit met meer plezier aanpakt.

Om je zelfredzaamheid te verbeteren krijg je deze week 5 handige tips.

Tip 1: Update je kennis

Om je zelfredzaamheid blijvend in stand te houden is het belangrijk om mee te veranderen met de maatschappij en je kennis up to date te houden. Door jezelf blijvend te ontwikkelen doe je ontzettend veel voor je zelfredzaamheid. Houd dus nieuws uit je vakgebied in de gaten en pak elk jaar minimaal 1 boek op om je kennis bij de hand te houden.

Tip 2: Oefen je praktische vaardigheden

Kennis is niets zonder een goede uitvoering. Wat kun je met die nieuwe kennis? Door regelmatig een workshop te volgen waarin je jouw vaardigheden eens op een andere manier moet toepassen dan tijdens je dagelijkse werkzaamheden zorg je ervoor dat niet alleen je kennis, maar ook je vaardigheden mee veranderen.

Tip 3: Check het gevolg van je beslissingen

Vertrouwen hebben in je beslissingen is erg belangrijk voor je zelfredzaamheid. Controleer daarom eens wat voor effect je beslissingen hebben gehad en hoe je kunt bijsturen als dit effect niet gunstig is geweest.

Fouten maken hoort immers bij het leven, het gaat erom dat je goed omgaat met die fouten. Het evalueren van beslissingen zorgt ervoor dat je in de toekomst betere beslissingen zult maken.

Tip 4: Check of je inschattingsvermogen klopt

Vooral bij het maken van plannen is een goed inschattingsvermogen handig. Door van te voren op te schrijven wat je verwacht in de toekomst kun je dit later checken of het klopt. Vooral als je meerdere scenario’s bedenkt en steeds vaker je eerste scenario het kloppende scenario is weet je dat je blindelings kunt vertrouwen op je eigen inschattingsvermogen.

Tip 5: Vertrouw op jezelf

Advies van anderen inwinnen en leunen op dit advies kan heel aantrekkelijk zijn om je minder verantwoordelijk voor je keuzes en werk(gedrag) te voelen. Uiteindelijk help je hier helemaal niemand mee omdat jij toch echt de persoon bent die met deze keuze moet leven.

Je onderbuikgevoel heeft altijd het beste met je voor. Vertrouw daarom op je eigen keuzes en sla als je echt heel veel buikpijn krijgt het advies eens volledig in de wind en volg je eigen pad.