06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 36: Eigen perspectief

eigen perspectief

Je eigen perspectief hebben of herontdekken is erg belangrijk voor het maken van je comeback. Je kunt bij perspectief denken aan de mindset die je gebruikt om naar problemen of uitdagingen te kijken en je kunt bij perspectief denken aan je toekomstperspectief in je carrière.

Om je te helpen met het ontwikkelen van een gezond perspectief en een eigen perspectief heb ik vijf tips voor je om jouw comeback eenvoudiger te maken.

Tip 1: Doe het voor jezelf

Het is heel aantrekkelijk om te werken en dromen voor een ander waar te maken. Dit is vaak iets wat mensen in loondienst doen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, als het waarmaken van dromen van anderen er maar voor zorgt dat jij ook je eigen dromen waarmaakt.

Kijk daarom altijd bij werken met of voor andere mensen of je er een win-win situatie van kunt maken.

Tip 2: Verplaats je in anderen

Natuurlijk gaat het hier om het herontdekken van je eigen perspectief. Misschien is het opvolgen van deze tip dan niet eens zo moeilijk. Door je in een ander te verplaatsen kun je eenvoudiger met een voorstel van een win-win situatie komen.

Wat je moet voorkomen bij het verplaatsen in anderen, is dat je dit altijd doet en hiermee je eigen perspectief verliest en alleen nog vanuit de ander denkt.

Tip 3: Kijk naar de voordelen van een uitdaging

Een probleem zien als een uitdaging is al een goed perspectief om mee te werken. Door bij een uitdaging naar de positieve kanten te kijken zorg je ervoor dat je een positief perspectief houdt waardoor je meer motivatie hebt om de uitdaging aan te gaan.

Je kunt problemen of uitdagingen bijvoorbeeld zien als leermomenten of momenten waar je sterker van wordt. In dat geval zorgt een uitdaging voor persoonlijke ontwikkeling en het bemachtigen van nieuwe vaardigheden en nieuw zelfvertrouwen.

Tip 4: Ga na welke groeimogelijkheden je wilt hebben

Wanneer het meer gaat over je toekomstperspectief, ga dan eens na hoe jij wilt groeien of welke toekomst jij voor je wílt zien. Wil je de diepte in groeien en je expertise steeds verder verdiepen en hierdoor bijvoorbeeld een leidinggevende of senior functie krijgen?

Of wil je juist je verbreden in je kennis. Wil je breed inzetbaar zijn, hierdoor misschien nooit een seniorfunctie krijgen, maar wel jezelf ontwikkelen als een soort duizendpoot die daardoor altijd wel een kans heeft?

Tip 5: Check bij je werk of die groeimogelijkheden mogelijk zijn

Wanneer je antwoord hebt gegeven op de vraag in de derde tip is het tijd om op je werk rond te kijken of die groeimogelijkheden die je wilt er ook zijn. Kun je een leidinggevende positie krijgen binnen je bedrijf?

Is het mogelijk om je in de breedte te ontwikkelen en om samen te werken met andere afdelingen en hun kennis te gebruiken voor het werk dat jij doet, of juist om je kennis te vergroten zodat je de overstap naar de andere afdeling kunt maken?