06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 37: Pak je autonomie terug

autonomie

Je comeback maken is iets wat je zelf moet doen. Alles wat zelfstandig werkt is iets wat autonoom werkt. Om je comeback te maken is het dus van belang om je autonomie terug te krijgen. Om ervoor te zorgen dat jij je autonomie terugpakt heb ik vijf handige tips voor je op een rij gezet die je kunt gebruiken om autonoom aan je comeback te werken.

Tip 1: Begin in het klein

Autonoom bezig zijn is vaak een kwestie van op jezelf vertrouwen. Als je dit erg lastig vindt en het liefste de samenwerking opzoekt zodat je op andere mensen kunt bouwen helpt dit niet altijd met het bouwen aan je zelfvertrouwen. Je behaalt je succes samen, maar dat kritische stemmetje in je hoofd kan tegen je zeggen dat je het zonder die ander niet had gehaald.

Om ervoor te zorgen dat jij jezelf meer waardeert kun je zelfstandig beginnen met projecten. Als je dit spannend vindt om op je werk op te pakken, doe dan iets thuis dat met je werk te maken heeft wat je zelfstandig kunt doen. Bij succes kun je het altijd nog aan de wereld laten zien en het geeft je de ruimte om te leren van fouten zonder dat je het gevoel krijgt dat andere mensen over je oordelen.

Naarmate je vaker iets zelfstandig doet, krijg je meer vertrouwen om dit ook met grotere projecten te doen.

Tip 2: Ga na waar je autonomie kunt uitbreiden

Er zijn bepaalde factoren op het werk die bijdragen aan autonoom werken. Het gaat dan om je manier van werken, je werktijden en de kwaliteitseisen waar je werk aan moet voldoen. Controleer waar jij meer autonomie kunt uitoefenen op je werk.

Tip 3: Ga uit van je eigen kracht

Bij het nagaan van waar je meer autonoom kunt werken, ga dan ook uit van je eigen kracht. Waar het op veel kantoren gebruikelijk is om van 9-5 te werken zijn die kantoren toch vaak al eerder en later open. Ben jij een echt ochtendmens en heb je het idee dat een dag om 8 uur, of zelfs nog eerder, beginnen beter is voor jouw werk omdat de ochtend jouw sterkste moment is neem dit dan mee in je autonomie.

Tip 4: Doe iets waar je energie van krijgt

Krijg jij energie van je werk? Dan is dat ontzettend goed. Je gebruikt iets wat je leuk vindt, ook een soort eigen kracht, en hierdoor kun je gepassioneerd aan je doelen werken. Wanneer je dan autonomie moet winnen, zoals meer ruimte op je werk om processen aan te passen of iets dergelijks en je hierover moet praten met iemand kun je dit ook beter communiceren en heb je meer realisatiekracht om je argumenten duidelijk naar voren te brengen om je doelen te behalen.

Tip 5: Blijf jezelf

Autonoom zijn is ook jezelf zijn. Wanneer je gaat redeneren vanuit iemand anders om je doelen te behalen kun je jouw gedrag zodanig aanpassen dat dit eigenlijk energie kost. Dit is erg jammer. Blijf daarom altijd jezelf zodat je je ook echt omringt met mensen die jou accepteren zoals je bent en met je willen werken zoals je bent. Dat scheelt al ontzettend veel om je autonomie terug te winnen.