06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 42: Jezelf zijn

Jezelf zijn is iets wat heel lastig kan zijn op het moment dat je jouw comeback moet maken. In de loop der tijd is het erin geslopen om je aan te passen naar wat je omgeving van je verwacht, om dan weer jezelf te zijn vergt moed. Jezelf zijn betekent namelijk ook je gedachten laten spreken, je mening geven en je eigen agenda bepalen. Om jezelf te zijn heb ik vijf handige tips voor je.

Tip 1: Oefen met het geven van je mening

Een belangrijk onderdeel van jezelf zijn is dat je jouw mening durft te geven. Daarom kun je oefenen met het geven van je mening. Als iemand je vraagt waar je naartoe wilt, wat je wilt eten, dan is het antwoord niet “maakt niet uit”, maar zeg je waar je heen wilt en wat je wilt eten. Daar mag je natuurlijk wel over nadenken.

Tip 2: Accepteer jezelf zoals je bent

Je aanpassen aan je omgeving is een signaal dat je misschien jezelf niet accepteert zoals je bent. Toch is het belangrijk om dit te doen zodat je de ware jij bewust kunt laten zien aan je omgeving. Op die manier weet jij en je omgeving beter wat je aan elkaar hebt wat uiteindelijk de samenwerking bevordert.

Tip 3: Zorg voor je eigen stijl

Pubers, ze hebben soms de meest rare kleding aan, maar dat is omdat ze bezig zijn met het ontwikkelen van hun eigen identiteit. Hun eigen ware ik. Een goede manier om daarmee te beginnen is door je eigen stijl te hebben. Draag je altijd maar kleding die lijkt op wat de rest aan heeft, want dat voelt zo lekker veilig? Geef er je eigen twist aan.

Natuurlijk kun je niet opeens op je kantoorbaan verschijnen met een metalband shirt en je haar in een hanenkam doen. Maar je kunt wel voor een lekker duister printje op de blouse gaan en een pittiger kapsel nemen. Of je doet juist een pak aan in een vrolijke kleur in plaats van grijs ga je voor paars.

Tip 4: Maak je eigen keuzes

Hoe vaak komt het voor dat je dag gevuld wordt met keuzes die iemand anders voor je maakt. Bepaal je zelf nog wat voor kleding je aan doet? Bepaal je zelf wat je eet? Voor zover het kan, maak je eigen keuzes. Jij bepaalt welke kleding je aan doet en wat je eet. Je bepaalt hoe je naar je werk gaat (fiets, auto, openbaar vervoer en route). Door bewust je eigen keuzes te maken leer je assertiever te worden op het gebied van jezelf zijn.

Tip 5: Kies bewust voor het gedrag dat jij wilt laten zien

Hoe wil je eigenlijk zijn en gezien worden door je omgeving? Bepaal welk gedrag jij bewust wilt laten zien, zoals behulpzaamheid, je mening delen, sportiviteit of iets dergelijks en ga bij wat je doet na of dit helpt om je gewenste gedrag te laten zien of niet.