06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback Tips week 43: Controle over je leven

Wie is nu de baas in jouw leven? Jij, je familie of zelfs je collega’s. Controle hebben over je leven is noodzakelijk voor het maken van je comeback. Om de controle over je leven weer terug te krijgen en daarmee je comeback te maken heb ik vijf handige tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: Maak bewuste keuzes

Wanneer heb jij voor het laatst iets besloten? Misschien toen een collega aan je vroeg of je nog wat koffie wilde hebben… of lust je eigenlijk geen koffie, maar ben je de enige op je werk die alleen van thee houdt en drink je dan maar mee? Door je bewust te zijn wanneer jij voor iets kiest of wanneer iemand anders dit doet kun je ook heel bewust zelf gaan kiezen. Dit helpt je om ook wanneer iemand niets aan je vraagt zelf keuzes te maken over wat jij wilt doen.

Tip 2: Laat negatieve gedachtes los

Emoties hebben invloed op gedachtes en gedachtes hebben weer invloed op je emoties. Dit is waarom je door een negatieve emotie negatieve gedachten krijgt waardoor je alles totaal waardeloos kunt vinden en een nog negatievere emotie krijgt. Door je negatieve gedachten los te laten kun je beter met een open blik naar je uitdagingen kijken en bewustere keuzes maken wat voor meer eigenaarschap zorgt.

Tip 3: Controleer je agenda

Zoals gezegd wie maakt de beslissingen voor jou en wie bepaalt hoe jij je tijd vult? Door controle te hebben over je agenda krijg je ook veel meer het gevoel dat je controle hebt over je leven. Het plannen van me-time is iets wat ontzettend goed kan helpen met het gevoel van controle.

Door familie en vrienden (en amicale collega’s) aan te geven dat ze eerst even moeten bellen voordat ze langkomen (zodat jij ook nee kunt zeggen) bepaal jij jouw tijd beter.

Tip 4: Bepaal je eigen doelen

Of je nu in loondienst bent of een ondernemer, soms kun je het gevoel krijgen dat de doelen die je hebt jouw doelen niet meer zijn. Door zelf doelen te bepalen, zoals dat je iets onder de knie wilt krijgen wat handig is voor je werk, zorg je ervoor dat jij controleert wat er met je leven gebeurt.

Vergeet natuurlijk niet de doelen die je gewoon moet bereiken omdat het je werk is, maar vergeet dus ook vooral jezelf niet.

Tip 5: Bepaal dagelijks je intentie

Een andere manier om controle over je leven te hebben is door je dag te beginnen met een intentie. Je hebt bijvoorbeeld de intentie om veel te leren, aardig te zijn of gefocust te werken op die dag. Elke keer als je iets gaat doen kun je je afvragen of dit je gaat helpen met die intentie of niet. Wanneer het je helpt de intentie te bereiken doe je iets wel en wanneer het je niet helpt met je intentie doe je het niet.