06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Comeback tips week 44: de reis naar nummer 1 maken

Of je nu voor de eerste, tweede of derde keer de reis naar de top maakt het maakt niet uit. Soms is het goed om even een paar tips te hebben die je gefocust houden op de reis en om obstakels te overwinnen in plaats dat die obstakels je reis tot een abrupt einde brengen.

Tip 1: Houd in de gaten dat de reis met ups en downs gaat

Welk doel je ook wilt bereiken de reis naar het einddoel gaat met ups en downs. Soms is het een lastige periode en dan moet je een oplossing vinden voor die lastige periode. Dit hoeft niet allemaal in 1 keer goed te gaan.

Laat je dus niet uit het veld slaan door een down. Dit kan soms even langer duren dan je wilt, maar als je de oplossing gevonden hebt zul je blij zijn dat je jouw doel niet hebt laten varen.

Tip 2: Houd je zelfvertrouwen op peil

Vooral tijdens zo’n down op weg naar de nummer 1 kun je aan jezelf gaan twijfelen. Ben jij wel de persoon om dit te doen? Kun je het eigenlijk wel? Moet je het niet aan iemand anders overlaten? Dit soort twijfels kunnen een behoorlijke impact hebben op je gevoel van zelfvertrouwen.

Houd je zelfvertrouwen daarom op peil. Als je ergens niet uitkomt betekent dit niet dat je dom bent. Door hulp te vragen of door meer kennis te vergaren zul je zien dat jouw zelfvertrouwen op peil blijft en je genoeg creatieve ideeën durft uit te voeren om tot een oplossing te komen.

Tip 3: Bepaal je leermomenten

Soms maak je gewoon een fout. Dat kan gebeuren. Zorg er dan voor dat dit leermomenten voor je zijn. Ga niet direct naar andere mensen wijzen waarom het mis is gegaan kijk naar hoe jij zaken anders had kunnen aanpakken zodat dit in de toekomst niet weer gebeurt.

Tip 4: Bepaal hoe je met je omgeving omgaat

Het behalen van succes, ook al is het nog niet de nummer 1 positie, kan allerlei verwachtingen bij de mensen in je omgeving opwekken. Sommige mensen willen op sleeptouw mee en verwachten dat jij ze ook helpt met het succes dat jij zelf hebt behaald.

Bepaal voor jezelf met welke verwachtingen je mee wilt gaan en met welke niet. Jij bent niemand iets verplicht ook al kunnen ze je het gevoel geven van wel. Sommige mensen kunnen ook jaloers worden. Bepaal voor jezelf hoe jij wilt omgaan met omgevingsfactoren wanneer je een bepaald niveau van succes behaalt.

Tip 5: Definieer voor jezelf wat succes is

Het ene succes is het andere niet. Vooral wanneer je eerder succes hebt gehad en jij je comeback maakt kunnen mensen daar heel anders op reageren dan jij in eerste instantie had verwacht.

Jij hebt bijvoorbeeld je comeback gemaakt met het doel wat jij wilde behalen, maar je omgeving geeft aan dat je nog steeds niet succesvol bent. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Jij bepaalt voor jezelf wat succes is en wat niet. Schrijf het desnoods op en deel dit aan je omgeving zodat ze je er niet op afrekenen.