06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Een lekker wijntjeIris Kroes is de winnares van het tweede seizoen van The Voice of Holland. Een ietwat schuchter, verlegen negentienjarig meisje dat zich het liefste achter haar blonde lokken schuilhoudt, is met een nipte overwinning op Chris Hordijk, de gedoodverfde favoriet, een nieuw leven begonnen. Een leven waarin ze kan doen wat zij goed kan en waar ze tevens intens geluk van kan ondervinden omdat ze haar passie uitoefent; zingen. Zij heeft haar talent omgezet in een potentieel. Je kunt namelijk bergen talent hebben, als je het niet kunt uit laten monden in iets bruikbaars, heb je er bar weinig aan.

Of neem nu Laura Dekker. Het ‘zeilmeisje’ had lak aan autoriteit en koos het ruime sop. Ze slaagde er in om binnen een jaar, als zestienjarige, haar wereldreis te voltooien. Met haar doorzettingsvermogen, impulsiviteit en oriëntatievermogen (anders blíjf je maar rondjes varen) heeft ze haar dromen nagejaagd en bewezen dat ze een getalenteerd zeilster is.

Op de werkvloer gelden dezelfde regels. Zet jezelf ‘in the picture’ door je talenten in te zetten. Maak gebruik van die talenten. Aan talenten alleen heb je niet veel. Je kunt er nog zoveel hebben, als je niet weet hoe je de capaciteiten moet benutten, gebeurt er niets. Je zult jezelf moeten motiveren om het te gebruiken. Daarbij een keer keihard op je bek gaan moet je ook niet durven schuwen. Als je door blijft gaan om die capaciteiten in te zetten, zal er steeds meer uit je komen.

Ga nu eens aan de slag met je talenten. Schrijf het eens op, bijvoorbeeld. Waar liggen jouw talenten? Waar blink je in uit? Stel jezelf die reflectievragen waardoor je meer over jezelf te weten kunt komen. Als je er nu naar kijkt, wat zie je dan? Verleg je je horizon een beetje om tot optimale resultaten te komen? Dat je er de vruchten van kunt plukken?

Zie het als een wijntje. Zie jezelf als een goede Pouilly Fumer. De druif is het talent. Die wordt verzorgd, geoogst en gaat een houten vat in. Na een tijd, als de vinificatie erop zit, wordt de druif een wijn. Een volle, ronde, witte wijn. Mooi helder, een prachtige lichtgele kleur en een frisse toon. De afdronk is smakelijk. Rond. Je wilt meer. Achterover leunend, met je wijntje in je hand, denk je aan het goede leven. Jouw goede leven. Want jij bent dat wijntje, na een jarenlang proces heb jij immers je potentieel bereikt; dan zul je zien wat er in je zit. Dan zul je je talent ten volle kunnen benutten. En dan lig jij met dat wijntje in je hand te genieten. Te genieten van je talent.