06 509 40 366 info@bennodiederiks.nl

Het is 24 februari 2011. De afgelopen weken heb ik met verbazing gekeken naar de turbulente ontwikkelingen in de Arabische wereld. En dan met name naar de energie die mensen hebben opgebracht om uiting te geven aan de gevoelens van jarenlange dictatoriale onderdrukking en repressie. Op dit moment kijk ik naar Nieuwsuur en zie hoe Khadafy het volk toespreekt en de betogers (lees opstandelingen) kwalificeert als ratten en zwerfhonden. Hoe diep kun je als ‘leider’ zakken om op zo’n infame manier landgenoten weg te zetten? Ik heb diep respect voor de manier hoe een bevolking van een dictatuur op enig moment in opstand komt en dat er energie en krachten vrijkomen die je niet voor mogelijk houdt. Burgers die met gevaar voor eigen leven de straat opgaan om ten overstaan van de hele wereld uit te schreeuwen dat zij niet bang zijn en snakken naar een leven zonder vrees en paranoia.
Ik val met zwaar geschut bij je binnen met deze opening, daarvan ben ik me bewust. Maar deze actuele ontwikkeling is de eerste associatie die ik heb bij energie. Ongelooflijk wat daar allemaal gebeurt. Maar soms moet je in het leven vragen stellen die niet alledaags zijn maar er wel toe doen. Het bewijs leveren al die dappere mensen nu in de Arabische wereld. Anders gezegd: existentiële vragen zijn niet aan dagen gebonden, zijn tijdloos en van alle tijden. Maar hoe komt het dan toch mensen vaak voorbij gaan aan reflectie én introspectie?

In alle bescheidenheid zeg ik je dat de mens in wezen bang is: angst is vaak niets anders dan vasthouden aan de status quo en vooral maar niet kijken hoe je eigen persoonlijke én intra-persoonlijke vlag erbij hangen! Dit kost namelijk energie! Je wilt graag uit die dip en meer energie. Hoe ga je dat doen? Stel jezelf de vraag: wat geeft míj energie? Hoe meer dingen je doet die je energie geven, hoe meer je aankunt. En wat je energie kost, dat moet je zoveel mogelijk schrappen. Als je opgeladen blijft, dan kun je veel meer aan. Er wordt wel gezegd: ‘Tachtig% van wat je doet, moet energie opleveren, anders houd je de combinatie van werken en gezin niet vol’. Dat betekent dus dat je meer dingen gaat doen die je leuk vindt, waar je energie van krijgt, de zogenaamde energiegevers. Dat kan van alles zijn: van sport tot een boswandeling tot een bioscoopbezoek. Kijk goed waar je energie-prioriteiten liggen, verschuif daar je aandacht naar en je zult zien dat je makkelijker je eigen balans vindt.

Tip: maak een lijstje van jouw energiegevers en jouw energievreters. Maak daarbij een onderscheid tussen werk en thuis. Kijk dan eens met aandacht naar dit lijstje: wat wil je een vaste plek geven in je dagelijkse leven? En wat wil én kun je schrappen? Als je hiermee serieus aan de slag gaat, kun je een weekplanning maken waarin je duidelijk ‘afspraken maakt met jezelf’ voor de leuke dingen, je energiegevers. En kijk dan eens of je de energievreters kan verminderen. Door gesprekken en oefeningen leer je langzamerhand weer de balans kennen. En als het goed is, leer je ook enorm veel over jezelf en je omgeving: Wanneer vergeet ik wat ik voel, of loop ik achter mezelf aan? Wie zou mij kunnen waarschuwen wanneer ik op het randje ben, wat gebeurt dan met mij? Voor welke zaken ben ik stressgevoelig? Wat geeft mij energie? Wat zijn randvoorwaarden voor mij om goed te functioneren? Hoe kan ik mijn omgeving grenzen aangeven? Hoe kan ik zelf steunende gewoonten en gedachten ontwikkelen? Uiteindelijk kom jij ook tot keuzes! Heel veel succes!

Benno Diederiks

(Dit blog is eerder geschreven)