06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Hoe vaak doe je dingen die je niet wilt terwijl je weet dat je ze niet moet doen? Soms kun je het vertrouwen in jezelf helemaal kwijtraken. Dit kan gebeuren op het moment voordat jij je comeback wil of moet maken. Je hebt bijvoorbeeld een ontslag, scheiding of een ander dramatisch punt in je leven gehad en dat kan het vertrouwen in jezelf aardig schaden. Hoe geloofwaardig vind jij jezelf nog als je weet wat je fout hebt gedaan, maar er toen niets aan hebt gedaan?

Geloof in jezelf kwijtraken

Voordat jij het geloof in jezelf weer wil opbouwen moet er een moment zijn geweest waarop je het geloof in jezelf bent kwijtgeraakt. Een scheiding kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet meer gelooft dat je goed genoeg bent voor het vinden van een partner.

Ontslag kan ervoor zorgen dat je gaat twijfelen aan de vaardigheden die je hebt om je werk goed uit te voeren. Zelfs ontslag om een organisatorische reden, die dus niets te maken hoeft te hebben met jouw vaardigheden kan hieraan bijdragen.

Dus na een dramatische wending in je leven kun je het geloof in jezelf op een bepaald vlak kwijtraken. Dit is ontzettend jammer, want het verliezen van geloof in jezelf maakt het lastiger om je leven weer op de rails te krijgen.

Geloof in jezelf en zelfrespect

Het kwijtraken van geloof in jezelf heeft ook vaak te maken met een moment waarop je het respect van een ander bent verloren. Als je partner bijvoorbeeld vreemdgaat is dat een duidelijk teken dat hij/zij geen respect heeft voor jouw gevoelens in de relatie.

In dat geval is het behouden van je zelfrespect belangrijk voor het hebben van geloof in jezelf. Zelfrespect zegt iets over de minimale waardigheid die jij vindt dat je verdient[1]. Een slippertje van je partner kan te vergeven zijn, maar bij meerdere slippertjes is voor veel mensen toch wel de koek op.

Opdracht:

Om te bepalen hoe het nu zit met je zelfrespect. Schrijf eens op welk gedrag je van anderen minimaal wilt hebben. Wanneer wordt bij jou de grens bereikt dat het tijd is om voor jezelf op te komen?

Schrijf bijvoorbeeld op voor je werk hoeveel uren je maximaal wilt overwerken. Hoe lang je wilt wachten op het volgen van een nieuwe cursus voordat je er zelf achteraangaat. Vervolgens kun je nagaan op welke manier jij die grens gaat bewaken om het geloof in jezelf te herstellen.

Geloof in jezelf en je vaardigheden

Het geloof in jezelf en je vaardigheden kan dus een knauw krijgen wanneer je een grote levensverandering hebt. Een ontslag kan je danig aan het twijfelen maken over wat jij kunt doen op je werkgebied.

Heb je tijdens evaluatiemomenten op het werk het gevoel dat je telkens fout op fout op fout maakt? Dat je echt niet goed bent in wat je doet en dat je hierdoor weinig initiatief durft te nemen om jouw werk echt uit te voeren zoals jij dat zou willen?

Het geloof in je eigen vaardigheden is eigenlijk nog het eenvoudigst om te herbouwen, want wat je niet (meer) kunt, kun je leren. Pak een boek, verdiep je in cursussen of workshops die je kunt volgen en doe dit dan ook echt.

Door te vertrouwen op in ieder geval de vaardigheid dat je iets nieuws kunt leren, op welke leeftijd dan ook, zorg je ervoor dat het geloof in je vaardigheden altijd op peil blijft.

Geloof in anderen om in jezelf te geloven

Je bent een mens en een mens is een sociaal dier. Door te praten met andere mensen over je problemen en niet alleen een reflectie te krijgen van wat je probleem is, maar dat je gesprekspartner ook nog zijn/haar eigen ideeën aan je durft toe te vertrouwen voor het vinden van een oplossing kan ontzettend goed helpen om ook het geloof in jezelf terug te vinden.

Vooral als anderen je helpen met verder denken dan je tot dan toe zelf gekomen bent, met het vergroten van het kader waarin je kijkt helpt dit om het geloof in jezelf te verbeteren.

Veel mensen gebruiken hiervoor een coach omdat het lastig is om te bepalen wie je in je vrienden en familiekring echt totaal te vertrouwen is. Ikzelf bied ook individuele coaching aan als jij meer in jezelf wilt geloven op zakelijk of ondernemend vlak.

Geloof in je dagboek

Wil je niet met iemand praten? Dan kan het opschrijven van je gedachten over een probleem ook ontzettend goed helpen om het geloof in jezelf te herstellen. Door je gedachten op te schrijven kun je gaan kijken naar wat nu de kern van je ongeloof is en weet je beter wat je kunt doen om dit geloof in jezelf te herstellen.

In dit dagboek kun je ook bijhouden of jij beloftes aan jezelf waarmaakt, zoals wanneer je jezelf beloofd gezonder te eten of je ook echt dagelijks in ieder geval een stuk fruit eet.

Kom afspraken met jezelf en anderen na

Afspraken zijn eigenlijk een soort van beloftes. Het is daarom belangrijk om afspraken na te komen en om duidelijk te zijn wanneer je denkt dat iets niet gaat lukken zodat je geen verwachtingen wekt die je niet waar kunt maken. Dit voorkomt teleurstelling.

Om geloof in jezelf te herstellen is het belangrijk dat jij je afspraken nakomt met jezelf en anderen. Het nakomen van afspraken zorgt ervoor dat jij weer trots kunt zijn op jezelf en kunt zeggen dat je dát toch mooi geflikt hebt.

Zoals Neymar zegt, het geheim van succes is het geloven in jezelf.

“The secret is to believe in your dreams; in your potential that you can be like your star, keep searching, keep believing and don’t lose faith in yourself.” – Neymar.

Wanneer je namelijk in jezelf geloofd, geloof je ook in de plannen die je voor jezelf hebt. Hierdoor wordt je eigenaar van je eigen scenario’s. Durf je te blijven zoeken naar het script die bij je past en creëer je zelfwaarde.

Heb jij hulp nodig om het geloof in jezelf weer op te bouwen? Dan help ik je graag met individuele coaching. Na een vrijblijvend verkenningsgesprek kun jij bepalen of je mij gelooft om weer in jezelf te geloven.

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur | Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden in samenwerking met Hans van Breukelen | Topposities (2016) |

[1] https://journals.co.za/content/script/95/1/EJC100829