06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

“Benno is heel snel en alert, dat werkte erg fijn”

Irma Lotens – Docent MBO

Functie: Docent MBO

Irma Lotens (49 jaar) is docent aan het MBO, middelbaar beroepsonderwijs. Ze geeft les en ondersteunt jongeren tussen de 16 en 22 jaar in de start van hun professionele loopbaan. Benno verzorgde drie modules van de coachopleiding die ze volgde. 

Irma vertelt: “Ik werk met ‘special need’-leerlingen. Ze volgen een opleiding op niveau 1 en 2.  Ze moeten hun startkwalificatie nog halen. Vanaf dat moment zijn ze niet meer leerplichtig. Het is het laagste niveau in het onderwijs. Naast lesgeven word ik ook geacht om de leerlingen te coachen. Hoe verander ik hun mindset? Hoe zorg ik ervoor dat ze gaan leren?”

Sfeer aanvoelen

Lotens voelt zichzelf coach. “Ik heb nu 25 jaar ervaring met deze specifieke doelgroep. Ik ben een confronterende coach, dus houd graag een spiegel voor. Dit alles op een respectvolle manier. Ik houd van veranderprocessen. Ik wil de jongelui andere mogelijkheden laten zien.” Dat zag Irma ook tijdens haar ontmoetingen met Benno. “Dat was heel leuk om te zien!”, aldus de docente. “Ik had me afgelopen januari aangemeld voor de coachopleiding. Naast mijn docentschap wil ik ook de mogelijkheden onderzoeken om voor mezelf te beginnen als coach. Daar was deze opleiding uitermate voor geschikt.”

Snel en alert
Van de vijf modules verzorgde Benno er drie van. Hoe verliepen die modules? “Benno is heel snel en alert, dat werkte erg fijn. Hij voelde de sfeer in de groep aan. Stelde kernachtige vragen. Werkte oplossingsgericht, is een snelle denker. Mede dankzij zijn humor waren de trainingen leuk om te volgen.” Maar naast dat het leuk was, stak de groep veel op van zijn werkwijze. “Als we met opdrachten bezig waren en hij liep een rondje langs de cursisten, zag hij in zeer korte tijd waar we zaten en of we nieuwe invalshoeken nodig hadden. We trainden onze gesprekstechnieken. Als we spaak liepen, of het lukte anderzijds niet, kon Benno door het stellen van enkele vragen ons op een nieuw pad brengen. Dat was heel interessant om mee te maken.”

Toekomst
Irma is nu de opleiding aan het afronden. Nog even en ze mag zelf het werkveld in. Wordt ze de nieuwe coach in het grote netwerk van trainers. Ze hoeft enkel nog een eindopdracht te schrijven. “Ik zal hem eens gaan bellen of hij me kan helpen!” Een lach volgt. “Nee, zet dat maar niet in het interview, haha. Dat gaat helemaal goed komen!”