06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Aangenaam aangepakt tijdens de lunch

Janine, Leonie en Lisette – tekstschrijvers

Functie: tekstschrijvers
Bedrijf: Zelfstandig ondernemers

Het was een heerlijke dag, het zonnetje scheen, dus de tuin werd de cursusruimte voor onze workshop Talentontwikkeling. Waar we Benno trakteerden op een driegangenlunch. Iedere deelnemer bereidde een gerecht dat iets over haarzelf zei. Na een korte toelichting was het smullen geblazen van Janine haar minisandwiches, Lisette d’r bietjescarpaccio en tot slot Leonies groentesoep. Benno at en luisterde. Naar het waarom van onze gerechtkeuzes; naar de korte introductie over wie we zijn. En je zag hem denken…

Alle drie stoeien we met hetzelfde: we zijn zelfstandig ondernemers die al jarenlang propvol zitten met werk. Maar we voelen: er is méér.’ Niet meer van hetzelfde, maar wel meer in onze ontwikkelingsmogelijkheden. Wat willen we nou eigenlijk, hoe willen we verder? Vragen die we Benno voorlegden. 

Minisandwiches
Janine (links) haar gerecht en verhaal openden de maaltijd. Janine: “Benno bleek me bij binnenkomst al te hebben ingeschat. Hoe véél mijn houding en lichaamstaal hem al vertelden, ongelooflijk. Ik was me er niet van bewust, maar Benno sloeg de spijker op z’n kop. Gelukkig straal ik uit wie ik ben. Goed om te horen. Mijn verbeterpunten bleken heel praktisch toepasbaar. Ik werk veel vanuit mijn gevoel en dat is prettig. Benno: “Houd dat vast, meer vergeet niet ook rationeel te zijn, benoem  je zakelijke sterke punten in klantcontacten.” Ik voelde me na de workshop sterker, zekerder. Ik neem Benno’s tips zeker mee. Zodat ik mijn energie in de juiste dingen steek, door de zakelijke overwegingen niet uit het oog te verliezen.”

Bietjescarpaccio 
Toen Lisette (rechts): “Benno bleek voorwerk te hebben gedaan: hij had onze afzonderlijke websites bekeken. Daardoor had hij een indruk van wat we doen en hoe we ons presenteren aan onze (mogelijke) klanten. Die kennis nam hij mee naar de lunch. Hij wist bij mij feilloos aan te wijzen waar mijn schoen soms wringt. Dat vind ik knap. Doordat hij expliciet maakte wat ikzelf vaag al wist, wringt die schoen nu, een weekje later, al een stuk minder. En het is fijn dat hij nog interessant leesvoer nastuurde. Dat helpt me om nog even verder te denken in de door hem aangegeven richting.”

Groentesoep
En tot slot Leonie (midden): “Ik had dat zo aan zitten kijken bij de twee anderen en dacht even: oef, voorzichtig. Want hij is wel heel direct. Het was goed om te zien hoe aangenaam hij die twee aanpakte. Ik herkende ook veel van wat hij zei over mijn collega’s/vriendinnen, wat hij boven tafel kreeg. Dingen die ik zelf ook wel eens dacht over hen, maar niet uitsprak. Hij doet dat gewoon wel. Benno leerde me dus tussen de regels door dat je -ook ongevraagd- zienswijzen en opbouwende kritiek gewoon kunt uitspreken. Dat de ander daarmee geholpen is. En hij wees me even fijntjes op mijn eigen leerpunten: niet in al te grootse ideeën en stappen denken, maar gewoon eens klein beginnen met een nieuw plan. Overzichtelijk, realiseerbaar.”