06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

“We hebben veel gevraagd in korte tijd”

Koen van Sleeuwen – manager

Functie: manager
Bedrijf: Woningcorporatie Mooiland Maasland

In vier sessies voorbereid op de reorganisatie

Woningcorporatie Mooiland Maasland is aan het reorganiseren.  Manager Koen van Sleeuwen vloog Benno in, om zijn medewerkers op de veranderingen voor te bereiden. “In het begin dachten we: wat wil die man, waar wil hij naartoe?”

Veel mensen van onder de rivieren zullen Mooiland Maasland kennen. Deze woningcorporatie verhuurt in Noordoost-Brabant en Noord-Limburg meer dan 14.000 woningen. Koen van Sleeuwen is er manager Advies & Ontwikkeling. Hij zag zich in het voorjaar van 2012 geconfronteerd met een uitdaging. Van Sleeuwen: “Onze organisatie gaat veranderen. De staf en de ondersteunende diensten van twee bedrijfsonderdelen worden voortaan centraal aangestuurd. Ik wilde onze mensen daarop voorbereiden. Of er weerstand was? Nee, dat niet echt. Wel onbegrip. Mensen hadden veel vragen. Waarom is die reorganisatie op deze manier nodig? Wat gebeurt er als je ons samenvoegt? Wat levert dat op? Hoe kunnen we het beste reageren en bijdragen?”

Vertaalslag

Van Sleeuwen besloot Dicta in te schakelen. Maar: “We hadden weinig tijd en een klein budget. Benno moest op korte termijn en zonder uitgebreide introductie bij ons aan de slag.” Toch pakte de samenwerking goed uit. “Ik sprak met Benno af dat hij vier sessies ‘Organisatiesensitiviteit’ zou verzorgen”, vertelt Van Sleeuwen “Dat ging goed. Benno weet veel over organisatiekunde en vertelde daarover. Ik vond het knap hoe hij ons van daaruit steeds de vertaalslag liet maken naar onze eigen organisatie. ‘Hoe zit dat bij jullie?’ vroeg hij dan. In het begin, tijdens de eerste twee sessies, dachten we soms: wat wil die man, waar wil hij naartoe? Maar gaandeweg werd het steeds duidelijker.”

Persoonlijk
Van Sleeuwen: “Mijn afdeling bestaat uit vijftien personen. Het merendeel is hoogopgeleid, maar er zijn veel verschillende functies. Het zou lastig kunnen zijn om iedereen te laten aansluiten, want we hadden het ook nog eens over vrij abstracte onderwerpen. Maar Benno wist op verschillende niveaus in te steken. Na een theoretische uitleg (met een model of schema) kwam altijd meteen de praktische toepassing bij ons op de afdeling aan bod. Dan hadden we daar een gesprek over. Soms haakte hij in op iemands persoonlijke situatie, om boven tafel te krijgen waarom iemand op een bepaalde manier denkt of reageert. Los van de vier sessies kreeg ik als manager regelmatig bilateraal tips van Benno.”

Voetbalvrouwen
Leren moet ook leuk zijn, is een van de credo’s van Benno. Was het leuk, bij Mooiland Maasland? “Benno heeft een apart gevoel voor humor”, vindt Koen van Sleeuwen. “De meesten konden daarom lachen. Hij ziet veel overeenkomsten met de voetbalwereld om dingen duidelijk te maken. Dat was even lastig: een groot deel van mijn team bestaat uit vrouwen. Die hadden niet zoveel met die voetbalgrappen. Dus dat hebben we hem wel teruggegeven. Gelukkig gebruikt Benno ook veel voorbeelden uit zijn privéomgeving en is hij niet vies van zelfspot. Die grappen konden de dames weer wel waarderen.”

En nu?
“We hebben veel van Benno gevraagd in korte tijd, maar het doel van de sessies is bereikt. Mijn teamleden hebben nu meer begrip voor de situatie, en zien de fase waarin wij en andere organisatieonderdelen zitten. We hebben handvatten gekregen om ermee om te kunnen gaan en om er in positieve zin aan bij te dragen.”