06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Nederland doet het goed op voetbalgebied! ‘Onze mannen’ zorgen ervoor dat we het op twee na beste land zijn in de Europese bekercompetitie. Maar wat verwacht je dan? Al jaren staan we aan de top. Oké, uitzonderingen daargelaten. Maar toch. Als het gaat om Oranje en om de Nederlandse eredivisieclubs, kunnen wij, in dit voetbalminnende land, trots zijn op wat onze spelers voor elkaar krijgen. Zij hebben het talent en de expertise om -hoe simpel het ook moge klinken- op een magistrale wijze de macht over de bal te nemen, te houden en te scoren.

Dribbelen, passen, op het doel schieten, samenwerken, elkaar tegenspelen: het is de essentie van de topsporter. Het hart van de training en de filosofie van het beste uit jezelf halen. Want immers: het beste uit jezelf halen is leuk! Daarnaast is een teloorgang van motivatie ook funest voor je drive, inzet en werkzaamheden. Van Persie, Robben of Sneijder hebben alles op alles gezet om aan die top te komen. Denk je dat die nu bij de pakken gaan neerzitten, friet eten, op de bank hangen en enkel nog champagne drinken in Milaan? Dacht het niet. Zij worden keer op keer lichamelijk en psychisch op de proef gesteld. Waar schort het nog aan techniek? Waar kan het beter? Wat moet er nog getraind worden? Het houdt ze jong, fit en succesvol. Want succes hoeft niet per definitie te betekenen dat je leven danig op de schop moet en alles moet wijken voor je werk; succes kan ook in hele kleine dingen zitten. Iedere dag in de auto op weg naar huis, je werkzaamheden evalueren. Wat heb ik gedaan? Wat kon beter?

Mijn workshops beschouw ik ook als een voetbaltraining. In tien minuten overzie ik het (werk)veld, zoek ik de spits uit, de keeper. En degene die nog niet helemaal mee kan draaien, warm ik op op de reservebank. Welke cursisten hebben hun mondje klaar? Welke zijn verlegen, een beetje schuw? Ik zet ze bij elkaar en laat het ze uitvechten. De sterke spelers zet ik lijnrecht tegenover elkaar, de zwakke spelers lok ik een beetje uit de tent.

Ook jij hoort bij de eredivisie. Als je maar blijft evalueren, werken aan een hoger doel en een frisse blik houdt, blijf je aan de top. Verzand niet in een teneur van minderwaardigheid en twijfel, maar blijf jezelf bij de kladden grijpen en hoor tot de top! Dat geeft niet alleen een lekker gevoel, maar is op elk front (zakelijk, persoonlijk en emotioneel) een glansrijke voorsprong. Komt dat schot!