06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

De libero is de laatste man in het veld. Hij heeft een sleutelpositie: hij bouwt op, gaat de duels aan, moet de vrije man vinden en de aanvaller uitschakelen. Kortom hij is de heerser in de zestien. De man die er moet staan bij de aanval of bij dreigend gevaar.

De manager is de libero binnen zijn eigen zestienmetergebied. Hij bouwt aan zijn netwerk en moet dat onderhouden. Hij moet ook de vrije man vinden binnen zijn team: de juiste medewerker op de juiste plaats; kijken naar de kernkwaliteiten van medewerkers in de wetenschap dat hij niet alle taken kan en durft te delegeren zonder te weten wat iemand in huis heeft. Voordat hij de lange trap naar voren schiet heeft hij nagedacht over het feit hoe de bal hopelijk ontvangen gaat worden.

Delegeren is loslaten, delegeren is vertrouwen hebben in de ander, delegeren is ook risico’s nemen. Delegeren is bovenal de wetenschap dat buiten de zestien er kundige mensen zijn die de lange bal ook weer verlengen. Anders gezegd: ondernemen is een spel waarbij het schakelvermogen van de manager als libero manifest aanwezig moet zijn en flexibel ingezet moet worden omdat de markt grillig en onvoorspelbaar is. Morgen dienen er zich kansen aan die je vandaag niet voor mogelijk had gehouden en overmorgen wacht er weer een ander scenario. Belangrijk is dat de manager als libero consistent moet zijn.

Een van de meest spraakmakende en beste libero’s die we ooit gekend hebben, is Rinus Israel, ook wel ‘IJzeren Rinus’ genoemd. IJzeren Rinus was onverdroten, zocht de fysieke grenzen vaak op, was consistent en gooide letterlijk zijn gewicht in de schaal om de ruimte te behouden en tegelijkertijd te creëren. De tegenstanders hadden ontzag voor hem, temeer omdat hij ook kon incasseren.

In de dagen dat Ronald Koeman als libero voetbalde bij FC Barcelona, zag je een libero van een ander kaliber: niet beter of slechter dan IJzeren Rinus, maar anders. Koeman positioneerde en profileerde zichzelf als een libero met een fenomenaal spelinzicht en een zeer goede traptechniek. Zijn passes waren loepscherp en hij stuurde met zijn ogen de bal waar hij hem hebben wou. Menig tegenstander zag dit met lede ogen aan. Veel overwinningen zijn door Barcelona behaald door deze vlijmscherpe assists van Koeman.

De manager als libero boekt succes door de eigenschappen van Koeman en Israel met elkaar te verenigen en te smeden tot een persoonlijk palet waarmee hij zijn eigen zestien kan inkleuren. Consistent zijn in woorden en daden, consistent in gedrag en verwachtingen richting medewerkers. Niets is zo fnuikend voor medewerkers als een manager vandaag zegt dat het morgen regent terwijl er al een weken een hittegolf is en de droogte de komende week zal aanhouden.

De credits die de manager misschien nog had, zullen hierdoor als sneeuw voor de zon verdwijnen. Waarom had het elftal vertrouwen in IJzeren Rinus? Omdat men wist wat je aan hem had: een man een man, een woord een woord!! Waarom droeg het spelinzicht van Koeman bij aan de successen? Omdat hij de grote lijnen inzichtelijk kon maken en door doelgericht te interveniëren! Als de manager deze nobele eigenschappen bundelt houdt hij als libero het slot op de deur en blijft hij heerser binnen zijn eigen zestien!!!

My name is… Benno. Benno Diederiks. Businesscoach.