06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Smakelijke samenwerking

Mario van de Sande – Hoofd Inkoop

Functie: Hoofd Inkoop
Bedrijf: St. Anna Zorggroep

Een kookworkshop. Maar dan geen ‘gewone’, waarbij het uiteindelijke doel een aantal heerlijke gerechten is. Wel eentje die draait om succesvol werken in teamverband. Elkaars zwakkere plekken ontdekken en krachten leren kennen. En dié ingrediënten samenvoegen tot een smakelijke samenwerking. Die naar meer smaakt, namelijk op de werkvloer. 

Dat was de kern van de workshop die de zeven inkopers van de St. Anna Zorggroep uit Geldrop in de zomer van 2012 bij Dicta volgden. Het (bedrijfs)doel van deze workshop was ‘in staat zijn om in gezamenlijkheid het inkoopbeleid te positioneren’. Dat beleid was wel al vastgesteld en vertaald naar de inkopers, maar nog niet geboren en zeker niet geborgd in de organisatie. Daartoe was het belangrijk dat de collega’s elkaar beter leerden kennen, bewust van elkaars persoonlijkheden, dat ze elkaar makkelijker opzoeken, onderling beter schakelen. Van hun individuele eilandjes afkwamen.

Onderhandelen

Hoofd Inkoop Mario van de Sande: “De deelnemers, verdeeld in groepjes, kregen ingrediënten voor een driegangenmenu in een doos. Hoeveel wisten ze niet. Wat ze ervan konden maken? Ook nog onbekend. Dat mochten ze zelf bepalen, in onderling overleg. Eenmaal de keuzen voor de gerechten gemaakt, begon het uitruilen met ingrediënten. Daarna onderhandelen over de bereiding, en over de presentatie. Het pakte uit tot een continu proces van afstemmen met elkaar, interactie.”

Een uitje
“Tijdens deze workshop kwamen de deelnemers heel natuurlijk in hun eigen rol. En dat leidde tot consensus; precies wat we ook willen op de werkvloer. Omdat ze op een ‘speelse’ manier hebben ervaren hoe dat uitpakt in een betere samenwerking, blijft het ook hangen. Leuk detail: de deelnemers vonden het een ‘uitje’ en dat is toch heel wat anders dan dat ze naar een verplichte cursus zijn geweest. De zeven gaan nu anders met elkaar om, zijn zich bewust van elkaars sterkere en zwakkere punten en maken gebruik van elkaar krachten”, stelt Van de Sande tevreden.