06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

jezelfOorspronkelijkheid vanuit jezelf vinden is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Door allerlei verwachtingen die je van jezelf en je omgeving hebt kun je jezelf beperken. Dat kan slecht zijn voor je veerkracht en realisatiekracht en dat is ontzettend jammer. Want juist die veerkracht en realisatiekracht zorgt voor persoonlijke groei en dat zorgt vaak weer voor zakelijke ontwikkeling. Dan komt er weer eens wat uit je handen. Daarom ga ik in dit blog in op oorspronkelijkheid vanuit jezelf, veerkracht en realisatiekracht.

Wat is oorspronkelijkheid vanuit jezelf?

Eigenlijk is oorspronkelijkheid vanuit jezelf jezelf kunnen zijn. Door jezelf te zijn word je oorspronkelijk en daardoor durf je jouw eigen ideeën te volgen.

Hierdoor laat je oorspronkelijkheid vanuit jezelf zien aan je omgeving. Jezelf zijn betekent dat je je gedraagt in lijn met je eigen overtuigingen[1]. Je krijgt dus geen buikpijn van wat je doet. Als je wel buikpijn of dissonantie[2] krijgt van wat je doet, dan maak je vaak een te groot compromis waar de situatie om vraagt. Uiteindelijk gaat dit energie kosten, omdat je de hele tijd een toneelstukje opvoert en je te veel aanpast aan wat je verwacht wat de omgeving van je verwacht.

Het zit hem ook een beetje in het woord: oorsprong. Iets komt ergens vandaan. Wat je doet, is dat iets wat uit jouw kern komt? Of doe je iets omdat je omgeving het van je verwacht?

Er zijn allerlei voordelen aan jezelf zijn en dus van oorspronkelijkheid vanuit jezelf. Wanneer je je in lijn gedraagt met je eigen overtuigingen en moraal geeft dit je een gevoel van macht[3]. Zelfvertrouwen wordt onder andere opgebouwd uit dit gevoel. Je laat jezelf niet tegenhouden door anderen als je iets wil doen.

Daarnaast blijkt dat mensen die zichzelf zijn een grotere kans maken op zakelijke groei. Je krijgt bijvoorbeeld sneller een leidinggevende functie[4].

Daarbij krijg je van jezelf zijn ook nog eens het gevoel dat je leven ertoe doet. Het heeft betekenis en het zorgt voor meer tevredenheid[5].

Jezelf zijn zorgt dus echt voor meer oorspronkelijkheid vanuit jezelf. Je durft je eigen ideeën te melden en je eigen strategieën toe te passen op je werk. Als jij beter werkt in comfortabele kleding, dan laat je dat pak thuis en zoek je een manier om er presentabel uit te zien in kleding die gewoon lekkerder zit. (Om maar een heel klein voorbeeld te noemen)

Wat doet oorspronkelijkheid voor veerkracht?

Veerkracht is de kracht die je nodig hebt om na een ingrijpende verandering verder te gaan. Dit betekent vaak dat je jouw strategie moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Hoe minder energie dit kost, hoe meer veerkracht jij hebt.

Wanneer je oorspronkelijkheid uit jezelf komt betekent dit dat je naar je eigen interne hulpbronnen kijkt om veerkrachtig te zijn. Je kijkt naar je eigen vaardigheden om te zien hoe je met de nieuwe situatie om kan gaan. Je gebruikt je oorspronkelijke kern hiervoor.

Als je juist gaat kijken naar je leidinggevende of andere mensen om je heen voor een leidraad over hoe je om moet gaan met een zakelijke verandering, maak je jezelf ontzettend afhankelijk en ga je jezelf wellicht zoveel aanpassen dat het niet meer past bij je kern.

Hierdoor kost de aanpassing veel energie, want bijvoorbeeld je baas komt maar niet op de proppen met die cursus voor die nieuwe vaardigheden die je onder de knie moet krijgen. Dit kan je bang maken, waardoor je allerlei negatieve emoties hebt die nog meer energie kosten wat het hele proces niet makkelijker maakt.

Gelukkig zijn er in deze tijd veel mogelijkheden om je vaardigheden te ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld niet zelf het geld hebt om de cursus alvast zelf te kopen en te volgen, zijn er vaak veel gratis bronnen op het internet te vinden. YouTube staat bijvoorbeeld bomvol instructievideo’s. Door die oorspronkelijkheid van jezelf te vinden, dat jij jezelf kunt ontwikkelen met allerlei middelen kost verandering geen energie en heb je veel meer veerkracht.

Wat doet oorspronkelijkheid vanuit jezelf voor realisatiekracht?

Er zijn eigenlijk 2 soorten realisatiekracht. Een bepaalde realisatie, het moment waarop je je iets over je leven realiseert kan je bijvoorbeeld de kracht geven om een project op te pakken of om je leven helemaal anders in te richten.

Dit is vaak iets dat gebeurt als een dierbare plotseling ernstig ziek wordt of overlijdt. Dit dwingt je vaak om je te realiseren dat het leven kort en onvoorspelbaar is waardoor je maar beter kunt doen wat bij je past (wat je oorspronkelijke zelf altijd al wilde).

De 2e soort realisatiekracht is de kracht die je nodig hebt om bijvoorbeeld zo’n project te realiseren. Het uitvoeren van een bepaald plan vergt kracht om het te realiseren.

Die oorspronkelijkheid vanuit jezelf is belangrijk voor het bereiken van je doelen. Wanneer je jezelf niet kunt zijn en je eigen pad niet kunt kiezen heb je veel beperkende gedachten. Dit hoort niet, dat kan niet, zus mag niet en zo gaat niet. Dan bereik je natuurlijk helemaal niets.

Door je oorspronkelijkheid te omarmen, bevrijd je jezelf van dit soort beperkende gedachten. Wat jij bedenkt, mag je doen. Jouw plannen verdienen een kans om te realiseren en omdat het uit jezelf komt heb je hier veel meer energie voor dan wanneer iemand je wat oplegt met alle beperkende gedachten van dien.

Je beperkt jezelf niet meer, waardoor je ook jouw gedachtes niet meer beperkt. Hierdoor kom je met eigen oorspronkelijke ideeën.

Opdracht:

Om jezelf te zijn en je oorspronkelijkheid in jezelf te vinden is het belangrijk om te achterhalen wat je nu belangrijk vindt. Maak daarom een lijstje met waarden waarnaar jij altijd wil leven en zet er vervolgens bij hoe goed het jou lukt om die waarden echt na te leven.

Hierdoor weet je direct waar jij meer voor jezelf moet kiezen en minder compromissen moet sluiten.

Wie weet krijg je op die manier veel sneller een leidinggevende functie of kun jij je plannen daarna veel beter formuleren en met meer energie uitvoeren.

Heb je hulp nodig met deze opdracht of ben je jouw kern en oorspronkelijkheid helemaal uit het oog verloren? Ik help je graag persoonlijk.

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur | Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden in samenwerking met Hans van Breukelen | Topposities (2016)

[1] https://psycnet.apa.org/buy/1997-38975-016

[2] https://artsresearch.uwaterloo.ca/~ksharpin/Ian_Publications/Personal_Projects_Happiness_and_Meaning.pdf

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167218771000

[4] https://heinonline.org/HOL/LandingPage?handle=hein.journals/armylaw2016&div=115&id=&page=

[5] https://psycnet.apa.org/record/2009-00255-014