06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

op gevoelMensen die mij langer kennen, weten dat ik in mijn vak dikwijls een parallel trek tussen zakendoen en sport. Coaching, business, sport… bij alle drie gaat het om talent en potentie, om teamverband en scoren, om doorzettingsvermogen en daadkracht. 
Wat ook overlappend is bij coaching, business en sport, is de mate waarin ‘het gevoel’ een rol speelt; vaak een belangrijkere dan de ratio doet vermoeden. Een cursist die via een emotionele confrontatie in de spiegel een persoonlijke doorbraak meemaakt met grote gevolgen voor zijn zakelijke carriere; een risicovolle onderneming die na lange periode van onzekerheid tóch vruchten afwerpt; een overwinning op het veld tegen alle verwachting in: het zijn allemaal momenten van kleine of grote sentimenten. Momenten die mij altijd raken.

Zo trof het sentiment van voetbaltrainer Erwin Koeman mij onlangs ook. Hij lichtte -geëmotioneerd- zijn ontslag bij FC Utrecht medio oktober aan de media toe. De oud PSV-er voelde zich er al een tijdje niet prettig, door onder meer gebrek aan privacy en professionaliteit op het trainingscomplex. Een beslissing naar eigen zeggen ‘vanuit het gevoel’. Hij kan zo’n beslissing nemen omdat hij zichzelf en zijn eigen talent ként. En vandaar uit, hoe moeilijk soms ook, stappen durft te nemen die bij hem passen en hem dus verder brengen. Ik zeg chapeau Erwin!

Beslissingen nemen die óók gebaseerd zijn op het gevoel. Ik ben daar een groot voorstander van. Want als het hoofd meer handelt naar het hart, dan functioneer je meer vanuit je potentie. En mensen die dicht bij zichzelf staan, zijn eerder in staat hun talent te herkennen en erkennen. Vanaf deze plek wens ik Erwin Koeman veel succes met het vinden van een talentinvulling die wél bij zijn gevoel past. En tegen alle anderen zeg ik: laat het gevoel eens wat vaker spreken.

My name is… Benno. Benno Diederiks. Businesscoach.