06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

de rechtsachterDe rechtsachter is de man die de rechterflank bestrijkt en de zone afdekt. Hij moet afstoppen en afdekken. Barry Hulshoff is een goed voorbeeld van een rechtsachter die deze eigenschappen had. Jarenlang voetbalde hij zeer succesvol voor Ajax om daarna zijn carrière voort te zetten als trainer in België. Hulshoff was een voetballer die er, vooral door zijn lengte, ook echt stond: betrouwbaar, solide en effectief om gevaar of dreigend gevaar te stoppen en af te dekken. Een rots in de branding voor zijn teamgenoten en tegelijkertijd een hinderlijke ‘lastpost’ voor zijn tegenstanders.
Een goede manager moet op gezette tijden opereren als rechtsachter: afstoppen en afdekken. Een organisatie aansturen is een hele tour de force waarbij de manager elke dag weer alles uit de kast moet halen om zich te focussen op resultaten en targets. Tegelijkertijd moet hij zijn marktpositie afdekken. Hij moet zich bewust zijn wat zijn doelgroep is, wie zijn klanten zijn en wat hij moet doen om die te behouden met als doel om de positie te consolideren. Alleen dan zullen resultaten op lange termijn ook blijven.

Hij zal zich ook moeten indekken tegen risico’s en tegenslagen en daarbij is commitment van medewerkers van eminent belang. Zij zijn ten slotte het kapitaal waar hij mee werkt en het is evident als ik poneer dat zij in de dagelijkse werkprocessen de schakel zijn tussen bedrijf en klant. Zij vertalen visie en missie uiteindelijk naar het eindproduct.

Het kán zijn dat de managers medewerkers een halt moet toeroepen als zij die missie en/of visie onjuist vertalen. Anders gezegd: de manager als rechtsachter moet zich op dat moment positioneren en profileren richting medewerker en de zone moeten afdekken. Het belang van het bedrijf prevaleert op dat moment boven ideologische overwegingen c.q. afwegingen. Is een rechtsachter een speler die alleen maar afstopt, afdekt en indekt? Uiteraard niet zou ik zeggen.

Berry van Aerle was een zeer nuttige waterdrager, geen vedette. Een bescheiden man die nooit de aandacht trok met wilde uitspraken of onbesuisd gedrag. Iemand die aan zijn bescheidenheid ten onder dreigde te gaan als hij niet oppaste. Geen man die bij onderhandelingen het onderste uit de kan vroeg. Hij is vermoedelijk de enige speler van een oud WK-team die niet schatrijk is geworden. Hij klaagt daar nooit over. Die anderen waren talentvoller en beroemder, dus waarom zou hij zich beklagen? Hij vond het al een eer dat hij mee mocht spelen.

Bescheidenheid siert de mens. Dit geldt ook voor de manager: soms zijn soberheid en eenvoud nobele eigenschappen. Medewerkers zien graag iets terug van ‘de mens achter de manager’. Aan de andere kant verwachten medewerkers wel dat het spel breed gehouden wordt gehouden en dat de rechtsachter oog voor de counter heeft en de vaart erin houdt. Berry van Aerle stond bekend als ‘Turbo Berry’. Waarom? Omdat hij, naast bescheiden en pover, ook razendsnel kon zijn.

De manager moet dat ook op gezette tijden: razendsnel zijn, handelend optreden. Niet morgen maar vandaag. Morgen kan te laat zijn voor de kansen die zich vandaag aandienen. Niet voor niets kennen we de uitspraak ‘de waan van de dag’. In de moordende concurrentiestrijd anno 2012 moet een manager op zijn qui vive zijn. Als rechtsachter moet hij ook de linkerflank scherp in de gaten moeten houden. Waarom?
Omdat ook daar zich onverwacht gevaar kan aandienen: door een kluts kan de bal daar ineens vandaan komen. De manager als rechtsachter moet gedurende de hele wedstrijd zijn zintuigen optimaal gebruiken: zijn ogen als zien en gezien worden, zijn oren om de ruis te horen en die om te buigen naar heldere tonen maar bovenal het gevoel voor de bal negentig minuten vasthouden. En wachten op die ene lob waardoor de wedstrijd weer open ligt!

Het zijn deze eigenschappen die de manager als rechtsachter kan incorporeren in zijn houding en gedrag. Medewerkers verwachten van de manager dat hij zowel als opkomende man kan opereren alsook dat hij de snelle man kan afstoppen! Met elkaar verbonden maken deze eigenschappen van de rechtsachter de nieuwe Turbo Manager.