06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Praat jij mee met andere mensen? Laat jij je beperken door de overtuigingen van andere mensen of bepaal je zelf de mentale ruimte die jij jezelf geeft? Bij mentale ruimte, denken veel mensen vaak aan beperkingen. Een ruimte is namelijk per definitie beperkt door muren en misschien een dak. Je eigen mentale ruimte bepalen is echter heel wat anders dan je beperkingen bepalen. Het gaat om logica, evalueren en pragmatisch zijn[1]. Dit heeft niet zozeer met beperkingen te maken, maar juist met het creëeren van mogelijkheden, met creativiteit en hiervoor is het nodig dat jij jezelf mentale ruimte gunt.

Bij kritisch denken denk je na over het bereiken van doelen en doe je dit met je eigen overtuigingen en eigen mentale ruimte[2]. Het gaat om het beantwoorden van de vraag waarin jij gelooft en wat je kunt doen[3].

Daarom is het zo belangrijk om zelf te bepalen hoeveel mentale ruimte jij jezelf gunt. Hoe gek wil je het maken? (Of juist hoe creatief wil je het maken?) Dit heeft alles te maken met waarin jij gelooft. Wat geloof jij bijvoorbeeld over hoe je functioneert op je werk? Hoe de maatschappij functioneert en of mensen elkaar nu wel of niet helpen.

Vrijmaken van mentale ruimte

Besluiten wat je moet doen doe je vaak op basis van kennis. Deze kun je op 2 manieren vergaren, namelijk:

  • Door advies in te winnen.
  • Door eigen observaties te maken.

Beide manieren hebben voor- en nadelen. Het inwinnen van advies heeft als voordeel dat je kunt bouwen op de kennis van anderen, maar het nadeel is dat dit advies soms ook beperkend kan zijn. Advies over hoe je moet denken kan in sommige gevallen namelijk ook advies zijn om te stoppen met dromen, iets wat heel onhandig is als je juist uit je comfortzone wilt komen om zo meer kansen te benutten.

Het maken van observaties zorgt dan voor meer vrijheid in je mentale ruimte. Door te kijken naar wat andere succesvolle mensen doen zul je zien dat je jezelf meer ruimte gunt, omdat zij dat ook doen. Denk bijvoorbeeld aan Richard Branson, de oprichter van Virgin, die zich totaal niet aan welke “regel” over normaal doen dan ook houdt.

Je kunt ook verder gaan en succesvolle ondernemers in je omgeving benaderen voor een gesprek waarin je praat over het ondernemerschap. Veel ondernemers hebben ook een podcast die je kunt beluisteren. Ideaal om inspiratie te krijgen voor een groot mentaal kader waarin jij kunt doen wat nodig is om je doelen te behalen.

Opdracht:

Zoek een aantal voorbeelden van mensen in jouw vakgebied die je inspireren om een betere versie van jezelf te maken. Als het kan, bel ze op en praat met ze over hoe zij hun werk inrichten en welke overtuigingen ze hierin helpen.

Kun je ze niet bellen? Zoek dan of ze wel eens praten over hun werk, de keuzes die ze maken en hoeveel creativiteit ze zichzelf gunnen. Maak je eigen observaties over het werk dat ze doen.

Het maken van keuzes

De baas zijn over je eigen mentale ruimte betekent dat je keuzes maakt over de mogelijkheden die je hebt. Zelfs als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan is dit een keuze, terwijl jij wellicht nog wacht op het moment om de keuze te maken ben je tot op dat moment al aan het kiezen om nog even niets te veranderen.

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je altijd een keuze maakt. Door goed te kijken naar wat je doet en wat je gelooft kun je elke dag een intentie bepalen wat je met die dag wilt doen. Hierdoor leef je bewuster en maak je jouw keuzes ook bewuster.

Als je bijvoorbeeld wakker wordt kun je bepalen dat je die dag er meer wilt zijn voor je familie. Bij elke beslissing die je maakt ga je na of dit je helpt met de intentie van de dag. Op die manier sla je het overwerken bijvoorbeeld een keer over, terwijl je dit wel doet op de dag dat je jouw werkleven de voorrang wilt geven.

Waarop heb je invloed?

Regisseur zijn over je eigen mentale ruimte betekent ook goed nadenken over waarop je invloed hebt. Je mindset en gedachten zijn bijvoorbeeld iets waar je bewust mee om kunt gaan.

Vervolgens kun je kijken naar de wereld buiten je lichaam. Hoe richt jij je werk in? Door welke gedachten laat jij je beperken en hoe zorg je ervoor dat je gedachten je vrij maken om de stap te zetten die nodig is?

Kies zelf wie je bent

Vroeger, wist je nog precies wie je was en wat je wilde, nu kan de kans bestaan dat je leeft zoals er van je wordt verwacht. Mensen plakken de label, kostverdiener, of zakenman/-vrouw, op je en dat is dan waar je mee bezig bent. Terwijl je misschien heel stiekem iets totaal anders wilt doen. Door niet jezelf te zijn en je mentale ruimte te laten beïnvloeden door de labels die andere mensen op je plakken kun je ontzettend gefrustreerd raken, je kunt er zelfs een burn-out van krijgen.

Kies daarom bewust voor jezelf. Voor wat jij wilt. We leven in moderne tijden dus als man hoef je niet de kostwinnaar te zijn. Sterker nog, fiscaal kan het voordeliger zijn om parttime te werken als je partner dit ook doet[4]! Ideaal als je iets anders wilt gaan doen en meer rust nodig hebt.

Maak je vrij van mentale beperkingen

Door zelf te bepalen waar je grenzen liggen kun je verder kijken dan de horizon. Je ziet meer kansen en je durft meer. Door je doelen verder te verleggen wordt de kans ook groter dat je verder komt. Het is zoals de schotse voetballer Bill Shankly zegt:

“Aim for the sky and you’ll reach the ceiling. Aim for the ceiling and you’ll stay on the floor.” – Bill Shankly

Om je te helpen met het regisseren van je mentale ruimte kun je het boek Maak je comeback lezen. Of ik kan je helpen met persoonlijke coaching.

Benno Diederiks

Comeback Coach |Talentontwikkelaar | spreker en auteur | Maak je Comeback, jezelf opnieuw uitvinden in samenwerking met Hans van Breukelen | Topposities (2016) |

[1] http://psycnet.apa.org/record/1963-00458-001

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3102/0034654308326084

[3] https://pdfs.semanticscholar.org/80a7/c7d4a98987590751df4b1bd9adf747fd7aaa.pdf

 [4] https://www.ad.nl/economie/beiden-parttime-werken-is-het-voordeligst~a97c66e6/