06 509 40 366 benno@maakjecomeback.nl

Topsport bedrijvenIn één van mijn vorige columns refereerde ik aan het Nederlands elftal; goed op elkaar ingespeelde mannen, bezeten van voetbal, de top van de wereld en gedreven om te scoren. En ik had gelijk, we boekten een glansrijke overwinning tegen Engeland afgelopen week: 3-2. 

De laatste keer dat deze mannen oog in oog met elkaar stonden, was in augustus 2009. Toen waren ze aan elkaar gewaagd; de oranje leeuw werd het hok ingestuurd met een gelijkspel. Het goed afgetrainde roofdier kwam echter deze week goed op gang en behaalde in de eerste helft een 2-0 voorsprong na een aantal blunders van de Engelsmannen. Opportunistisch voetbal werd niet geschuwd, kijk maar naar het grashappen van Klaas-Jan Huntelaar. Zijn doelpunt kan hij zich niet meer herinneren, maar met gevaar voor eigen leven was hij alleenheerser van de magistrale actie. De overzeese strategen kwamen terug in de tweede helft en werd het een nek-aan-nekrace. Maar de Nederlandse welpen waren volbloed heersers van het kortgewiekte gras  geworden en zaten achter de bal aan als was het voor hun leven. En we wonnen. 3-2. En ook al was het maar een oefenwedstrijd; dit moeten we vasthouden. Nee; dit zúllen we vasthouden.

Hoe zou bondscoach Bert van Marwijk hiernaar hebben gekeken? Met geknepen billen, het zweet gutsend over de rug, of met een prominent gevoel van trots? Hij had ze schaakmat, de Engelsen. Hij analyseerde de tegenstander en speelde daarop in. Met een helikopterview bekeek hij het veld, de spelers, de tactieken en het spel. Hij aarzelde geen minuut tijdens de wissels, warmde de bankzitters op door een gedreven monoloog en zorgde ervoor dat iedere speler een topconditie had.

Elke sector heeft een Bert van Marwijk nodig. Iemand die de zaken overziet. Een lijnentrekker, een organisatorisch talent. Je weet wel, de clichés die op profielschetsen bij sollicitaties staan. “Wij zoeken een gedreven, getalenteerde, gemotiveerde kandidaat die het werk met beide handen aanpakt, een helikopterview heeft, de rust kan bewaren maar ook in kan grijpen als er beslissingen genomen moeten worden. Een doorzetter, zonder nine-to-five-mentaliteit en met uitstekende communicatieve vaardigheden.” Makkelijker gezegd dan gedaan. Hele waslijsten komen er telkens voorbij. En zouden ze bestaan? Zou de Bert van Marwijk in het zakenleven bestaan? Iemand die over lijken gaat? Iemand die zonder blikken of blozen ingrijpende veranderingen kan doorvoeren?

Van Marwijk heeft het begrepen. Enkel met de beste gespreks- en overredingstechnieken haalt hij het beste uit de spelers. Ik beschouw hem ook als voorbeeld. Een man met talent, die kan coachen, adviseren, in metaforen spreekt en doelgericht te werk gaat. Een doener, een prater. Heeft zelfspot, is amicaal naar de pers toe en gaat gestructureerd te werk. Hij leeft zich in in zijn spelers, beschouwt ze als zijn kroost, dus benadert ze streng maar rechtvaardig. Want alleen zo komt hij tot de kern. Alleen zo brengt hij zijn kroost naar de beker.
Bert van Marwijk, een man naar m’n hart.

My name is… Benno. Benno Diederiks. Businesscoach.

(Dit blog is geschreven in 2014)